Minister Kamp jaagt op malafide uitzendbureaus

Minister Kamp jaagt op malafide uitzendbureaus

Redactie Baaz
Het blijven dus niet bij woorden alleen: de Inspectie SZW en de Belastingdienst gaan jagen op de 100 uitzendbureaus die het meest over de schreef gaan. Vanaf het najaar worden deze uitzendbureaus flink aangepakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit tot tevredenheid van brancheorganisatie NBBU. 'Wij zien niets liever dan dat frauderende uitzendbureaus worden aangepakt', zegt een tevreden NBBU-woordvoeder Dafna Holtzer in gesprek met Baaz.nl

Malafide uitzendbureaus

'De misverstanden in de uitzendbranche moeten over zijn. We doen al veel, maar er zijn méér inspanningen nodig', briest Kamp vandaag in een officieel uitgegeven persbericht. 

In ons land zijn er ruim 1250 uitzendbureaus aangesloten bij een bond voor uitzendbureaus, dat is goed voor 85 procent van de branche. De rest werkt zonder keurmerk. 'Hier zitten die 'malafide uitzendbureaus' waar Kamp aan refereert, zegt NBBU-woordvoerder Dafna Holtzer. 'Deze kleine uitzendbureaus zitten, volgens de Inspectie  SWZ, vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Ze werken voornamelijk met migranten in de tuin en- bouwsector. Bureaus die niet worden gecontroleerd, die onderbetalen, geen sociale premies afdragen, mensen uitbuiten of concurreren op een oneigenlijke manier. Onze NBBU-achterban ziet niets liever dan dat deze bedrijven worden aangepakt', aldus Holtzer.

De top 100-lijst wordt dit najaar door het ministerie van Sociale Zaken opgesteld en gecontroleerd. 'Wij controleren nú al onze eigen leden op het SNA-keurmerk en of ze zich aan de CAO houden. Een keurmerk of certificaat houdt in dat de zaken zoals sociale premies, belastingen en pensioenen goed zijn geregeld. Bij de CAO gaat het om nog meer zaken zoals loon, vakantiedagen en scholing’, aldus Holtzer.

Om de handhaving en opsporing nog verder te versterken gaat Kamp een register openen, waarin hij de namen opneemt van personen die al eerder beboet zijn. Daarnaast vergroot hij de mogelijkheden om deze persoon aansprakelijk te stellen en het bedrijf failliet te laten verklaren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie