Minder pensioenopbouw: Er zijn nog voldoende mogelijkheden!

Redactie Baaz
Door de wijzigingen in de regels van het pensioen kun je minder pensioen opbouwen. Dat betekent dat je werkgever minder premies hoeft af te dragen. De wijzigingen zijn voor je werkgever dus een besparing. Voor jou is het een verslechtering van jouw arbeidsvoorwaarden. Het is niet onredelijk als dat gecompenseerd wordt.

Hoeveel bespaart je werkgever?

Voordat je werkgever iets kan doen ter compensatie, moet het duidelijk zijn hoeveel voordeel hij heeft van de nieuwe pensioenregels. Dat hangt onder meer af van de pensioenregeling en van het werknemersbestand. Naast de besparing kan hij ook te maken krijgen met lastenverzwaringen, bijvoorbeeld door wijzigende regels over werkloosheid en ziekte. Het is belangrijk om te weten hoe groot de effecten op het budget voor arbeidsvoorwaarden zijn. Met dat budget kan je werkgever vervolgens nieuwe keuzes maken.

Veel mogelijkheden voor compensatie

Er is geen wet die voorschrijft dat de volledige besparing op het budget als loon of andere arbeidsvoorwaarden moet terugvloeien naar werknemers. Maar het is ook niet redelijk als al het voordeel bij werkgevers belandt. Wat kan er concreet gedaan worden om de versobering van jouw arbeidsvoorwaarden te compenseren? Nou, heel veel. Er kunnen nieuwe keuzes worden gemaakt binnen je pensioenregeling, maar ook daarbuiten. In het kader staat een overzicht.

Spreid de pensioenopbouw over verschillende uitkeringsvormen

Door de nieuwe pensioenregels ontvang je uiteindelijk minder pensioen. Is dat een probleem? Niet als je al veel hebt opgebouwd. Heb je onvoldoende pensioen opgebouwd? Dan kun je dat aanvullen via een kapitaalverzekering, lijfrente, spaar- of beleggingsrekening. Zo spreid je je pensioenopbouw over verschillende potjes die naar wens levenslang, tijdelijk of ineens kunnen uitkeren. Je hebt dan tijdens jouw pensioen meer financiële speelruimte. Door slim te kiezen wanneer je welk potje uitkeert, kun je flexibeler inspelen op allerlei veranderingen in wet- en regelgeving én jouw leven. Van een goed gespreide pensioenopbouw kun je later voordeel hebben. Je kunt ook slim consumeren. Denk daarbij aan het aflossen van je hypotheek, waardoor je straks minder woonlasten hebt. Of aan de aanschaf van zaken die de Belastingdienst niet belast of meetelt bij jouw vermogen. Zoals een moestuin, kunst of sieraden. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden. Maar je moet wel zelf op tijd in actie komen. Oftewel, nu vooruitdenken om je Zwitserleven Gevoel te bereiken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie