Mentale kracht: De superkracht van het hedendaagse leiderschap

Mentale kracht: De superkracht van het hedendaagse leiderschap

Redactie Baaz

De mentaal sterke leider door prestatiedeskundige Scott Mautz, biedt diepgaand advies voor het opbouwen van de emotionele gewoonten die de best presterende leiders scheiden van de rest.

"Mentaal sterke leiders zijn een kalme haven in de storm, in controle over zichzelf en hun omgeving, op de een of andere manier scherper wordend wanneer tegenslag zich voordoet, zwaaiend met zelfdiscipline en uithoudingsvermogen als een baken van licht," legt prestatie-expert Scott Mautz uit, auteur van THE MENTALLY STRONG LEADER (Peakpoint Press, mei 2024). "In de uitputtende, chaotische werkwereld van vandaag, met zoveel instabiliteit, angst en slopende afleiding, is mentale kracht de leiderschapskracht van deze tijd", voegt hij eraan toe.

Mautz heeft de afgelopen dertig jaar grote leiders bestudeerd. In THE MENTALLY STRONG LEADER biedt hij een stappenplan om de gewoontes te ontwikkelen die de cruciale mentale "spieren" van uitzonderlijk leiderschap zullen opbouwen. "Het opbouwen van deze spieren is hoe je je hersenen traint voor prestaties," schrijft hij. Het doel is om intern te managen zodat je extern beter leiding kunt geven.

Om lezers op weg te helpen, bevat THE MENTALLY STRONG LEADER een zelfbeoordeling waarmee ze hun belangrijkste groeimogelijkheden kunnen identificeren. Vervolgens duikt Mautz diep in de gewoonten die horen bij elke mentale "spier" en biedt hij een reeks hulpmiddelen om gewoonten op te bouwen, allemaal ondersteund door zijn onderzoek en getest met echte leiders en hun organisaties.  De zes gewoonten waar hij zich op richt, zijn onder andere:

De vastberadenheidspier - De vastberadenheid hebben om uitdagingen aan te gaan is geen gemakkelijke taak.  Mautz identificeert drie belangrijke gewoonten die standvastigheid opbouwen - tegenslagen herkaderen, problemen oplossen met discipline en presteren onder druk - en geeft in detail aan hoe je elk van deze gewoonten kunt versterken.  Om bijvoorbeeld tegenslagen te herkaderen, schetst hij "de lenzen van veerkracht" die gericht zijn op: het identificeren van kansen binnen tegenslagen; focussen op waar je nog steeds dankbaar voor kunt zijn; actie ondernemen in plaats van reageren; en het bereiken van perspectief door gebruik te maken van relaties en het herinneren van ervaringen uit het verleden.  

De vertrouwensspier - "Vertrouwen verhoogt de geest, voedt veerkracht en creëert kalmte in een crisis," schrijft Mautz.  Als het op zelfvertrouwen aankomt, oefenen mentaal sterke leiders gewoonten zoals: effectief omgaan met kritiek; hun relatie met twijfel in de gaten houden; stoppen met negatief innerlijk geklets; en het overwinnen van het imposter syndroom. De auteur biedt een aantal hulpmiddelen om de vertrouwensspier te versterken, zoals evalueren waar je je bevindt op het "continuüm van twijfel".

De stoutmoedigheidsspier - "Stoutmoedigheid baant een directe weg naar groei," zegt Mautz. Het dwingt je om je gedachten te verleggen, stimuleert innovatie en vereist het nemen van risico's. De moedige gewoonten die hij heeft geïdentificeerd zijn onder andere: denk groot, verander het verhaal van de groep, stimuleer het nemen van risico's, inspireer de juiste "Change Choice" en leid verandering met overtuiging. Om deze gewoonten op te bouwen, schetst de auteur een reeks hulpmiddelen, waaronder de "Think Big Blueprint" en de "Flip the COIN"-oefening:  Aannames uitdagen, De geest openstellen voor introspectie, Nieuwe informatie introduceren en Onderliggende emoties navigeren.

De berichtgevende spier - Als je in staat bent om je gedachten, emoties en acties te reguleren om gunstige resultaten te bereiken, betekent dit dat je controle uitoefent over de berichten die je naar anderen stuurt. Om de boodschapspier op te bouwen, biedt Mautz hulpmiddelen om goede gewoonten te ontwikkelen, zoals omgaan met negativiteit, positief blijven, je humeur onder controle houden en integriteit tonen. Eén zo'n hulpmiddel "Redirect Rhythm" is een vierstappenproces dat je kunt gebruiken in beladen situaties: Creëer ruimte, benoem de emotie, heroverweeg en redirect.

De beslissingsspier - Hoewel iedereen de hele dag door beslissingen neemt, is niet iedereen daar even vaardig in. "De besten putten uit hun mentale kracht voor de discipline, moed en overtuiging die nodig zijn om betere beslissingen te nemen, besluitvaardiger", schrijft de auteur. Zijn hulpmiddelen voor deze spier zijn gericht op het versterken van het vermogen om vooroordelen bij het nemen van beslissingen te vermijden; het beëindigen van gewoonten die leiden tot slechte beslissingen; het verduidelijken van het wie, wat en hoe van besluitvorming; weten wanneer - en wanneer niet - te beslissen; en nog veel meer.

De doelgerichtheidspier - Vasthouden aan je doelen vereist doorzettingsvermogen, weloverwogen stappen en doorzettingsvermogen. De tools die Mautz beschrijft richten zich op doelen als het stellen van intrinsiek motiverende doelen, het visualiseren van het werk dat nodig is om die doelen te bereiken, het stellen van verwachtingen, het benutten van de kracht van kleine overwinningen, het beëindigen van uitstelgedrag en perfectionisme en het bijstellen van doelen als dat nodig is.

"Een mentaal sterke leider duwt zijn team (en zichzelf) naar iets uitzonderlijks, door iets uitdagends, op een manier die iedereen het gevoel geeft iets speciaals te doen," stelt Mautz. THE MENTALLY STRONG LEADER biedt specifieke, op wetenschap gebaseerde hulpmiddelen die iedereen kan gebruiken om een leider te worden die de weg baant naar prestaties, voor zijn team en voor zichzelf.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie