Meerderheid tegen verplichtstelling verzekeringen ZZP'ers

ZZP
Jordi Smit
Een ruime meerderheid, 78 procent, van de ZZP’ers is tegen verplichtstelling van (sociale) verzekeringen voor ZZP’ers. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer.

Resultaten opvallend voor ZZP

Het resultaat is opvallend, aangezien werkgeversorganisatie AWVN de voordelen hier juist wel van inziet. Zij claimden bovendien dat minstens de helft van de ZZP’ers het met hen eens zou zijn. Dat lijkt toch niet helemaal het geval te zijn.

Dat onderbouwt ook Jeroen Sakkers, expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer: 'Uit dit onderzoek blijkt dat de ZZP’er klaar is met bemoeienis vanuit de overheid. De ZZP’er is onder meer ondernemer geworden vanwege de flexibiliteit, en verplichtstellingen van verzekeringen zijn daarom tegen het zere been. Werkgeversorganisaties willen deze bal uiteraard wel neerleggen bij de ZZP’er, dan hebben zij een zorg minder. Dat lijkt mij niet de oplossing. Wel is het belangrijk dat de ZZP’er meer geïnformeerd wordt over de mogelijkheden, echter verplichtstelling is een brug te ver.'

Uitspraak Heijne

Onlangs schreef Sander Heijne voor De Correspondent ook een artikel over het idee van AWVN. Hij noemde een collectieve verzekering voor ZZP’ers een ‘prima idee’. Met deze uitspraak keert hij zich tegen de uitspraken van Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland. Heijne geeft als belangrijkste reden voor zijn standpunt dat sommige ZZP’ers, zoals bouwvakkers, zichzelf niet kúnnen verzekeren, ook al zouden zij dat willen. Hij vindt het getuigen van moed dat Harry van de Kraats, algemeen directeur van de AWVN, pleit voor zekerheid voor de ZZP’er.

Oplossing ZZP

Vorige week maakte Zelfstandigen Bouw bekend dat tweederde van hun leden niet verzekerd is. Daarmee is het aantal verzekerden gehalveerd ten opzichte van tien jaar geleden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi