Magic Lane lanceert baanbrekend platform in Maps, Location & Navigation services

Magic Lane lanceert baanbrekend platform in Maps, Location & Navigation services

Redactie Baaz

Ervaren nieuwkomer in de Europese markt

Magic Lane lanceert een baanbrekend platform in intelligente, compacte en privacyvriendelijke Maps, Location & Navigation services, inclusief software development kits (SDK’s). Daarmee betreedt het bedrijf officieel de Europese markt. Het platform combineert de grote hoeveelheid kwalitatieve kaart- en databronnen met slimme algoritmen. Hiermee kunnen bedrijven, bijvoorbeeld in de fiets- en micromobiliteit, snel en efficiënt gepersonaliseerde diensten voor hun klanten bouwen.

Gepersonaliseerde route- en navigatieoplossingen

Magic Lane heeft een ervaren team van zo’n veertig ontwikkelaars aan het werk gezet om het platform in Maps, Location & Navigation services te ontwikkelen. Dit met een uiterst zorgvuldige, vakkundige en innovatieve aanpak. Door middel van verschillende SDK’s zijn gepersonaliseerde route- en navigatieoplossingen gemaakt, die ook nog eens volledig zonder connectiviteit, offline, gebruikt kunnen worden.

Het platform benut Open Street Maps en zo’n 2000 andere open source kaartbronnen en live databronnen. Het kan met gemak geïntegreerd worden met de groeiende stroom aan voertuig- en berijdersdata. Denk aan verkeersdata, weergegevens, data over de luchtkwaliteit en persoonlijke voertuig-, fitness- en prestatiedata.

Voortgekomen uit Route 66

Het team achter Magic Lane komt voort uit het vroegere Route 66, die routeplanning in de jaren ’90 van de vorige eeuw ook als eerste als oplossing naar de mac en pc bracht. Daarnaast lanceerde Route 66 navigatie-oplossingen als eerste op de mobiele telefoons van Nokia, Samsung en HTC.

Een paar jaar geleden besloten de oprichters – met inmiddels ruim 30 jaar aan ervaring in Maps, Location & Navigation services – de software helemaal opnieuw te ontwikkelen. Het project werd uitgevoerd onder de naam General Magic, met de navigatie-app Magic Earth als proeftuin voor Android en iOS. De app werd goed ontvangen.

“Van General Magic naar Magic Lane, omdat we daadwerkelijk een nieuwe start hebben gemaakt. De naam is bovendien een compliment aan de drijvende kracht achter het bedrijf, namelijk oprichter en CTO Johan Lanen. We noemen hem vaak de wandelende encyclopedie in ons domein. Magic Lane is dus eigenlijk een ervaren nieuwkomer in de Europese markt die de gevestigde orde wil opschudden. Een viering waar we trots op zijn,” zegt Raymond Alves, CEO Magic Lane.

Behoorlijke focus op fiets- en micromobiliteitsmarkt

Als Nederlands bedrijf focust Magic Lane zich niet voor niets behoorlijk op bedrijven binnen de fiets- en micromobiliteitsmarkt in Europa. Die bedrijven leveren namelijk voertuigen of oplossingen, die om een andere benadering vragen dan bijvoorbeeld bij de gemiddelde auto.

“Een optimale route wordt toch echt anders als het gewicht van de fietser gecombineerd wordt met bijvoorbeeld informatie over het landschap en de beschikbare hoeveelheid energie in de fietsaccu. Daarnaast zijn de code en architectuur van Magic Lane dusdanig schoon, simpel en compact ingericht dat het softwareplatform weinig processor-, energie- en opslagcapaciteit nodig heeft. Daardoor is het makkelijk in te bedden in allemaal verschillende soorten apparaten en vervoersmiddelen. De complete oplossing functioneert zelfs op een low cost platform, zoals de Raspberry Pi zero,” zegt Alves.

Time-to-market verkorten

De markt voor fietsen en micromobiliteit groeit momenteel hard, onder andere door de duurzaamheidsontwikkelingen. Met de slimme algoritmen van Magic Lane kunnen bedrijven die groei bijbenen en snel tegemoet komen aan de toenemende, complexe eisen van de eindgebruikers. Denk daarbij niet alleen aan diensten in Maps, Location & Navigation services voor wielrenners, stadsfietsers, gravelfietsers en mountain (e)bikers, maar ook aan bezorg- en koeriersdiensten. Die zetten meer dan voldoende fietsen, e-bikes, elektrische bezorgwagens en e-scooters in.

Om in te spelen op de huidige ontwikkelingen en de time-to-market verder te verkorten, biedt Magic Lane verschillende software development kits (SDK’s). Daarmee kunnen ontwikkelaars per besturingssysteem – iOS, Android, Javascript, QT, Linux, Flutter en C++ – hun eigen front-end en kaartstijlen gebruiken. Oftewel, ze kunnen in rap tempo en moeiteloos een gepersonaliseerd aanbod maken.

Privacy hoog in het vaandel

Magic Lane onderscheidt zich nadrukkelijk van andere aanbieders in Maps, Location & Navigation services vanwege de wijze waarop dataprivacy wordt gehandhaafd. Privacy staat bij iedereen in alle lagen van het bedrijf hoog in het vaandel.

Vanzelfsprekend voldoet de software van Magic Lane aan de Europese AVG-wetgeving en zijn de datacenters van het platform in Europa gevestigd. Ook zijn gebruikers van een eindaanbod dat op het Magic Lane-platform gebouwd is altijd anoniem en blijven ze anoniem. Daarbij slaat Magic Lane de gegenereerde data niet op en draagt het bedrijf ze niet over.

De feestelijke lancering van Magic Lane vindt plaats van 15 tot en met 17 november 2022, tijdens de beurs van Tomorrow Mobility en Smart City Expo in Barcelona, Spanje.

Over Magic Lane

Magic Lane is een leverancier van een softwareplatform, waarmee aanbieders van diensten op het gebied van Maps, Location & Navigation services teruggebracht worden naar de essentie, namelijk schoon, slim, compact, compatibel, compromisloos en uiterst privacyvriendelijk. Magic Lane stelt klanten in Europa in staat om snel en kostenefficiënt, innovatieve, zeer specialistische en toekomstbestendige route- en navigatie-oplossingen aan hun klanten te bieden.

Magic Lane is in 2022 opgericht. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland en heeft een ontwikkelteam in Brasov, Roemenië. Het team bestaat uit zo’n vijftig professionals. Meer via www.magiclane.com.

Magic Lane, platform, maps, location & navigation services, navigatie, time-to-market

Raymond Alves - CEO Magic Lane

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie