Maakindustrie nu ook steeds vaker online actief

Maakindustrie nu ook steeds vaker online actief

Redactie Baaz

In een wereld waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, was de maakindustrie lange tijd hoofdzakelijk offline actief. Hoogwaardige staaltjes van industrieel maatwerk worden in bedrijfsruimtes met geavanceerde apparatuur vervaardigd, maar vooralsnog was het bestellen ervan veelal handwerk. Eigenlijk gek, wanneer je bedenkt dat het maken van een ontwerp vaak wel met computers gebeurt. Die laatste schakel, van ontwerp indienen tot het verkrijgen van een offerte en het direct bestellen van de producten, is nu ook steeds vaker volledig digitaal.

Investeringskosten te hoog

Een goed voorbeeld hiervan is de metaalindustrie. Voor allerlei toepassingen worden door specialisten op dit gebied metalen objecten op maat gemaakt. Van plaatwerk tot kokers en buizen, alles precies naar wens van de klant. Voor veel bedrijven is het financieel geen optie om zelf te investeren in de nieuwste machines voor het op maat fabriceren van dergelijke producten. Vaak hebben ze ook de expertise hiervoor niet in huis. Hoe fijn is het dan, als je kunt terugvallen op een bedrijf dat zich in feite presenteert als een externe afdeling van jouw eigen bedrijf. De metaalbewerking door OrderOn werkt precies volgens dit concept. Als klant kun je er zowel een hele serie als ook een zeer kleine oplage bestellen. Eigenlijk werkt het precies zoals het zou werken wanneer je zo’n productiefaciliteit in eigen beheer zou hebben.

Geavanceerde technieken

Door industriële maakprocessen beschikbaar te maken voor derden, kun je ontelbaar veel toepassingen bereikbaar maken. Denk hierbij niet alleen aan het op maat snijden van metalen onderdelen, maar ook aan geavanceerde technieken zoals het kanten of graveren van metaal. Pakweg tien jaar geleden stond niemand er echt bij stil dat je dergelijke diensten ook prima online zou kunnen aanbieden en dat het hele proces daarmee nog verder geoptimaliseerd zou kunnen worden. Inmiddels is het besef bij menigen aanwezig dat dit de nieuwe standaard gaat worden binnen de industrie.

Robots doen het werk

Dit is een mooi voorbeeld van een industrieel proces waar uiteindelijk nauwelijks nog een mens aan te pas komt. Een computer voert de berekeningen uit en stuurt de benodigde informatie naar een robot. Die zorgt er vervolgens voor dat alles met uiterste precisie wordt uitgevoerd. Het enige wat de mens nog hoeft te doen, is eventueel een nacontrole uit te voeren. Zo zet de maakindustrie een grote stap voorwaarts en zal naar verwachting nog veel efficiënter kunnen worden gewerkt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie