Maak goed gebruik van de nieuwe deadline belastingaangifte

Maak goed gebruik van de nieuwe deadline belastingaangifte

Redactie Baaz
De belastingdienst stapt dit jaar over op een nieuw computersysteem, waardoor ondernemers iets meer ruimte krijgen om hun aangifte inkomstenbelasting op tijd in te leveren. Gebruik die tijd dan ook goed!

Een maand extra om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen komt veel ondernemers goed uit. Uit onderzoek van Exact blijkt dat ondernemers graag tijdig de administratie op orde te hebben voor de aangifte, maar dat zij de gegevens die zij hiervoor nodig hebben, vaak pas op het laatste moment verzamelen. Gebruik de extra maand die je nu hebt dan ook goed om je administratie voortaan tijdig op orde te hebben. Een vijftal tips om dit goed voor elkaar te krijgen:

Werk wekelijks je administratie bij

Het belangrijkste argument voor deze tip: tijdswinst. Voor iedere ondernemer belangrijk, maar helemaal wanneer je het over de financiële administratie hebt. Door deze wekelijks bij te werken en digitaal in te leveren bij de accountant ben je misschien een half uurtje kwijt. Tijd die je uiteindelijk weer terugkrijgt bij het verwerken van alle gegevens.

Koppel je administratie

Door je administratie te koppelen aan je bank, verklein je de kans afschriften te missen. Zodra facturen binnen zijn, kan de administratie worden bijgewerkt en gecontroleerd door de accountant. Je ziet direct het resultaat en kunt precies zien hoe jouw bedrijf ervoor staat.

Doe zo min mogelijk handmatig

Maak slim gebruik van de technologie die je tot je beschikking hebt. Administratie kan tegenwoordig gemakkelijk digitaal worden aangeleverd en je kunt veel papierwerk gewoon scannen door er een foto van te maken met je tablet of smartphone. Hiermee bouw je een digitaal dossier op, dat vervolgens door je accountant kan worden gecontroleerd. Dat scheelt een hoop overtypen van bonnetjes.

Geef je accountant de ruimte

Wat zijn de verwachtingen die jij hebt van jouw accountant? Uit onderzoek van Exact blijkt dat ondernemers verwachten dat hij een proactieve rol aanneemt en met advies komt mocht dit nodig zijn. Als er bijvoorbeeld een probleem met de liquiditeit van je onderneming dreigt, maar ook wanneer je advies nodig hebt over investeringen, financieringen en de (fiscale) bedrijfsstructuur. Zorg daarom dat jouw accountant ook inzicht heeft in de administratie. Zo kan hij direct een inschatting van de situatie van jouw bedrijf maken en waar nodig aanbevelingen doen. Hoe meer en hoe accurater de informatie, hoe gerichter het advies.

Vergeet de privéadministratie niet!

Veel ondernemers hebben hun zakelijke administratie netjes op orde, maar laten vervolgens steken vallen als het op de privéadministratie aankomt. Wanneer je deze te laat aanlevert, heeft de accountant geen goed zicht meer op belangrijke zaken als ziektekosten, lijfrentepolissen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Vaak worden er beslissingen genomen door ondernemers over de privésituatie zonder de accountant hierbij te betrekken. Zorg dat je dit wel doet, zodat je goed op de toekomst kunt anticiperen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie