Leven in de brouwerij op kantoor: maak je bedrijfspand aantrekkelijker voor thuiswerkers

Leven in de brouwerij op kantoor: maak je bedrijfspand aantrekkelijker voor thuiswerkers

Redactie Baaz

Sinds er massaal thuis gewerkt wordt, kun je in menig kantoor een spreekwoordelijk kanon afschieten - zo stil is het er. Als ondernemer is dat niet altijd even prettig, want er gaat niets boven menselijk contact op de werkvloer. Het kantoorpand kan weer een echte trekpleister worden door het interieur een boost te geven. Zorg voor meer leven in de brouwerij, maak de boel aantrekkelijker en de werkplek wordt weer ouderwets gezellig!

Lekkerder werken met ergonomisch kantoormeubilair

Lang niet alle thuiswerkers beschikken over een eigen ruimte in huis. De meesten nemen nog altijd plaats op de bank met hun laptop, maar dit is niet de beste werkhouding. Een ergonomische bureaustoel zit beter en geeft de werknemer meer energie. Je stelt ook de bureaus in op de ideale hoogte. Zorg voor zowel flexwerkplekken als 'eigen' persoonlijke werkruimtes, want die eerste werkt nogal eens irritatie in de hand omdat de instellingen van het meubilair steeds worden aangepast. 

Van elleboogbrace tot airco

Muisarmen en andere kantoorgerelateerde ongemakken wil je te allen tijde voorkomen. Een elleboogbrace, ergonomische muismat, verhoogd computerscherm; dit zijn van die slimme details waarmee je een werkplek aantrekkelijker maakt dan thuis. Ook de mogelijkheid om de lichtinval te reguleren door middel van buiten raambekleding is een optie, net als de overweging om de klimaatbeheersing te optimaliseren. Zeker in de zomer trekken werknemers dan liever naar kantoor, omdat daar airco is en thuis niet. 

Vertier op de werkplek: til je kantoorpand deze eeuw in

Wellicht is je bedrijfspand nog een beetje blijven hangen in vervlogen tijden. Vooral kantoorwerk - achter de computer dus - schreeuwt om afwisseling. Je maakt er geen speeltuin van, maar wat welkome afleiding in de vorm van een tafelvoetbal- of tennistafel, lunchgelegenheid in de buitenlucht en wat loungebanken voor een ontspannen overleg moderniseren de werkplek. De boog kan niet altijd gespannen staan, en juist die recreatie maakt werknemers energieker. En er is meer interactie. 

Over lunchen gesproken: kijk naar de Zuid-Europese tradities

Lunchen en interactie komen helemaal mooi samen als je het niet te nauw neemt met het werkritme. En dan vooral rondom etenstijd. Je hoeft er geen Zuid-Europese roosters op na te houden - daar ligt het werk vaak stil tussen 13.00 en 15.30 - maar die mediterrane filosofie is wel leerzaam: lunchen doe je uitgebreid, met minimaal een uur de tijd. Dat geeft ook ruimte voor een wandelingetje. Zo nu en dan schakel je een cateraar in die voor lekkere broodjes of warme pasta zorgt. Iets langer doorwerken daarna voorkomt tevens dat mensen in de files moeten aansluiten. Communiceer je nieuwe, flexibele werktijden aan je personeel en ontmoedig het haastig achter de computer eten van de boterhammen. 

Decoratie en ruimhartige kledingvoorschriften

Ook qua decoratie zijn veel kantoren enigszins achtergebleven. Er mag heus wel een grappige poster hangen, een plantje op een bureau staan of een vitrinekast neergezet worden waarin je producten uitgelicht worden. Dat geeft sfeer en smoel aan een werkruimte. Met ruimhartige kledingvoorschriften doe je dat eveneens. Het jasje-dasje is niet meer van deze eeuw. Werknemers voelen zich het meest op hun gemak in hun favoriete outfit en weten zelf echt wel wat wel en niet kan, dus wees hier niet te rigide in. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie