LabHotel verhuurt laboratoria aan start-ups

Jordi Smit
Het bedrijf LabHotel verhuurt kant-en-klare laboratoria waar je zó kunt beginnen voor start-ups en andere ondernemingen. De laboratoria zijn te vinden op de achttiende verdieping van de Rotterdam Science Tower, zo schrijft De Volkskrant.

Plan LabHotel

Marc Schellekens legt uit het hij bij het plan voor LabHotel is gekomen. Hij werkte twintig jaar bij onderzoeksinstituut TNO, waar hij tot het idee kwam. ‘De laboratoria bij TNO waren niet altijd vol. Er stond bijvoorbeeld wel eens een labtafel leeg met alle voorzieningen. Daar zou een startende ondernemer al heel veel aan hebben. Ik stelde voor om ze als een hotel te gaan verhuren. Iedereen bij TNO vond dat een goed idee, want het brengt natuurlijk ook geld in het laatje.’

Vestiging Rotterdam

Bij TNO liep het plan uiteindelijk spaak bij de beheerder van het gebouw. ‘Die had er geen zin in als er ’s avonds laat of in het weekend onbekende gebruikers in het pand waren’, zegt Schellekens. Later besloot Schellekens een vestiging te openen in Rotterdam. 'Deze toren heeft alle vergunningen en voorzieningen voor laboratoria zoals luchtverversing en veiligheidsnormen. Ook hier stond een verdieping leeg. Zo ontstond het idee voor het LabHotel.’ In Rotterdam kunnen de start-ups en ondernemingen genieten van een fantastisch uitzicht.

LabHotel helemaal verhuurd

Vijf jaar later is het LabHotel van Marc Schellekens – 1.000 vierkante meter met kantoren, vergaderfaciliteiten en vijf microbiologische laboratoria – helemaal verhuurd. Sommige huurders zitten er permanent, anderen gebruiken het kortstondig. Er is krachtstroom, perslucht en koolzuurgas beschikbaar, ‘demi-water’ waaruit alle zouten zijn verwijderd en ‘proceswater’, bestemd voor technische installaties.

LEES OOK: Sheltersuit bouwt fabriek voor vluchteling

Tweede vestiging

LabHotel gaat zo goed, dat het bedrijf een optie voor een tweede vestiging heeft klaarliggen. Wijzend uit het raam zegt Schellekens daarover: 'We hebben een optie op die stukken grond voor de bouw van vier laboratoria annex kantoren. Samen goed voor 20 duizend vierkante meter, bouwkosten 10 tot 15 miljoen euro per gebouw. Een megalomaan plan, zoals het hoort in Rotterdam.’ De ondernemer geeft zelf aan graag uit te breiden, omdat hij regelmatig 'nee' moet verkopen. De onderneming lijkt groot genoeg om dit te bewerkstelligen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi