Kwart Nederlanders vindt gedichten schrijven vervelendste onderdeel feestdagen

Kwart Nederlanders vindt gedichten schrijven vervelendste onderdeel feestdagen

Redactie Baaz

December is dé dichtmaand bij uitstek, maar helaas kan het rijmen en dichten niet iedereen bekoren. Voor maar liefst 25 procent van alle Nederlanders zijn de jaarlijkse sinterklaas- en/of kerstgedichten zelfs het meest vervelende onderdeel van de feestdagen. Dit blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau Loo van Eck onder 1.084 volwassen Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Een kwart van alle ondervraagden vindt dichten zelfs zo vervelend, dat ze de feestdagen voortaan het liefst zonder gedichten vieren.

Opvallend genoeg zijn vooral Utrechters en Brabanders (beiden 34 procent) voorstander van rijmloze feestdagen. “Sinterklaas- en kerstgedichten zijn een fijne manier om op een creatieve wijze uiting te geven aan wat je voor iemand voelt of van iemand vindt”, zegt Martijn Jacobs, directeur van Loo van Eck. “Een goed gedicht schrijven, is echter een kunst. Helaas gaat er niet in ieder persoon een groot poëet schuil. Sterker nog, voor een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders bestaat het schrijven van een gedicht vaak uit zwoegen en zweten.”  

Dichtstress

Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle Nederlanders het lastig vindt om een goed gedicht te schrijven. De feestdagen kunnen voor deze groep een nerveuze aangelegenheid zijn; zo stelt maar liefst een kwart van de respondenten dat het schrijven van een goed gedicht hen bovengemiddeld veel stress oplevert. Met 43 procent ervaren Utrechters de meeste dichtstress rondom sinterklaas en kerstmis. “Op tijd beginnen is nog altijd de beste manier om dichtstress te voorkomen”, legt Jacobs uit. “Wij merken dat veel mensen verwachten dat een goed gedicht zichzelf schrijft, terwijl je de meeste winst kunt halen uit de voorbereiding. Begin bijvoorbeeld eens met een brainstorm rondom een onderwerp en kies daaruit een aantal kernwoorden. Zonder een dichtregel te hebben geschreven, staat de outline van het gedicht dan al in grote lijnen. Dat geeft rust en motiveert om er écht mee aan de slag te gaan.”

Dichten uitbesteden

Een andere manier om dichtstress te voorkomen, is door het dichtwerk uit te besteden. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 21 procent van de respondenten weleens familie of vrienden heeft gevraagd een gedicht voor hen te schrijven. Opvallend genoeg doen mannen dit vaker dan vrouwen. Ondanks alle stress en bijbehorend ongemak vindt nog altijd één op de drie respondenten dichten een belangrijk onderdeel van de feestdagen. Jacobs: “Een sinterklaas- of kerstgedicht is pas leuk als je voelt dat de schrijver zijn best heeft gedaan voor jou. Doordat het gedicht écht over jou gaat, een tikkie origineel is - en het liefst ook nog grappig. Doe iedereen een plezier en blijf weg bij de gedichtengenerators, daarmee doe je de ontvanger- en bovenal jezelf tekort.”

Benieuwd naar hoe je met behulp van twintig praktische tips het ultieme sinterklaasgedicht schrijft? Je leest het in ‘Iedereen kan dichten’, geschreven door de rijmpieten van Loo van Eck.

Over Loo van Eck

Als grootste opleider in schrijven helpt Loo van Eck mensen en organisaties met het verbeteren van hun (schriftelijke) communicatie. Dit doet het bureau door management te adviseren, medewerkers op te leiden en teksten te (her)schrijven. Het bureau heeft ruim zestig mensen in dienst.

Ongeveer de helft van de omzet is afkomstig uit de publieke sector. Onder de klanten onder meer bedrijven uit de financiële sector, woningcorporaties, de zorg en het onderwijs, en ook KLM en de Efteling.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie