Kwart bedrijven worstelt met vinden juiste talent voor vacature

Redactie Baaz
24 procent van de Nederlandse werkgevers heeft moeite geschikte kandidaten te vinden voor zijn openstaande vacatures, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2016.

Dit blijkt uit het Talent Shortage Survey 2018 van ManpowerGroup onder 42.000 werkgevers wereldwijd waarvan 550 uit Nederland, uitgevoerd door Reputation Leaders. Volgens het onderzoek zijn vakmensen, technici en managementfuncties de drie moeilijkst te vervullen vacatures voor Nederlandse werkgevers.

Ten opzichte van vorig jaar hebben werkgevers meer moeite met het vinden van zorgprofessionals (69 procent), ambtenaren (55 procent) en operators (40 procent). Administratief medewerkers, technici en vakmensen zijn daarentegen juist makkelijker te vinden. 

Grote bedrijven

Grote bedrijven hebben volgens het onderzoek ongeveer drie keer zoveel moeite met het aantrekken van talent ten opzichte van kleine bedrijven. Waar slechts een kwart van de bedrijven tot 50 medewerkers hier last van zegt te hebben, stijgt dit percentage bij bedrijven met 50-249 medewerkers tot 59 procent. Bij bedrijven met 250+ medewerkers bedraagt dit percentage zelfs 70 procent. 

Reden openstaande vacatures

Volgens 43 procent van de Nederlandse werkgevers is het grote aantal openstaande vacatures te wijten aan een tekort aan sollicitanten. Onder werkgevers van grote bedrijven met 250+ personeel bedraagt dit percentage zelfs 68 procent. Andere belangrijke redenen voor het niet ingevuld krijgen van vacatures zijn een tekort aan ervaring (21 procent) en het ontbreken van benodigde soft skills (14 procent). 

De drie meest gevraagde soft skills zijn volgens de Nederlandse werkgevers het vermogen tot samenwerken, probleemoplossend gedrag en communicatieve skills. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie