KVK Datadinsdag: Is er genoeg dierenopvang deze zomer?

Redactie Baaz

De helft van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere huisdieren. Wat doen zij met hun huisdieren in de vakantieperiode? Een deel van de dieren vindt tijdelijk onderdak bij een van de ruim 1.100 dierenopvangbedrijven in Nederland. Het aantal ondernemingen in deze sector is de afgelopen 5 jaar met 23 procent gestegen, zo blijkt uit het aantal inschrijvingen in het KVK Handelsregister. Voldoende om alle huisdieren deze zomer in onder te brengen? Volgens Henk van Houwelingen, secretaris van brancheorganisatie Dibevo, wel. Mits afstand geen bezwaar is. “Mensen zullen wat verder moeten rijden voor een plek in de opvang.”

Aantal dierenopvangmogelijkheden groeit

Dibevo geeft aan dat Nederland bijna 27 miljoen huisdieren telt, waaronder 1,9 miljoen honden en 3,1 miljoen katten. De overige dieren zijn onder andere vissen, konijnen, knaagdieren, vogels, paarden en reptielen. Voor een klein deel, zoals honden en katten, hebben sommige huisdierbezitters tijdelijke opvang nodig. Het aantal in het Handelsregister geregistreerde dierenopvangmogelijkheden is sinds 2016 met 23% gestegen. Met de kanttekening dat dierenopvang deels een seizoensactiviteit is die niet altijd bij KVK bekend is.

Is alle beschikbare dierenopvang voldoende om aan de vraag te voldoen? Van Houwelingen voorziet nog geen problemen. Hij denkt dat de bestaande dierenopvang kan voldoen aan de vraag voor tijdelijke opvang in verband met vakanties, veranderende privésituaties en dagopvang van huisdieren in verband met werk. “Dibevo heeft op de website een pagina waarop leden de beschikbaarheid in hun dierenopvang kunnen aangeven. Er is nog wel ruimte, al begint deze wel schaarser te worden. Mensen zullen wat verder moeten rijden voor een plek in de opvang”. 

Het aantal dierenopvangbedrijven is gestegen, maar de branche heeft het door corona wel moeilijk. “Dierenopvang betreft veel seizoenswerk en daardoor komen veel bedrijven niet volledig in aanmerking voor coronaregelingen. Een aantal dierenopvangbedrijven zal daardoor de crisis misschien niet overleven”, licht de secretaris van Dibevo toe. “Maar als het blijft gaan zoals nu, dan hebben wij goede hoop en zit er de komende jaren groei in de branche.”  

Veel dierenopvang in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft de meeste dierenopvangcentra, namelijk 239. Gelderland volgt op enige afstand met 180. De minste opvangmogelijkheden voor huisdieren zijn er in Groningen (28) en Zeeland (30).

De groei in dierenopvang is sinds 2016 het grootst in Noord-Holland. Daar nam het aantal opvangmogelijkheden voor dieren met 57% toe. Met een daling van 10% is Groningen de enige provincie waar het aantal opvangmogelijkheden afnam.

Noord-Brabant meeste dierenopvang per 100.000 inwoners

In heel Nederland is het aantal dierenopvangmogelijkheden per 100.000 inwoners gestegen van 5,4 in 2016 naar 6,4 in 2021. Noord-Brabant kent daarbij de meeste gastverblijven voor dieren: 9,3 per 100.000 inwoners. De provincies waar de meeste mensen wonen, Noord-Holland (4,5) en Zuid-Holland (4,6), kennen de minste opvangmogelijkheden per 100.000 inwoners.

Volop kansen voor dierenopvang in toekomst

Van Houwelingen verwacht dat er in de toekomst volop mogelijkheden zullen zijn voor dierenopvang. “In de dichtbevolkte provincies zoals in de Randstad geven gemeenten moeilijker omgevingsvergunningen af voor het starten van een dierenopvang. In de dunbevolkte provincies is de kans groter dat je zo’n vergunning krijgt. Dus dat biedt mogelijkheden. Dat provincies als Groningen en Zeeland minder scoren, komt omdat men daar de opvang vaak zelf oplost. Daarnaast besteden ze in deze provincies gemiddeld minder geld aan huisdieren.”

Hij vult aan: “De branche blijft volop in beweging. Met ingang van 2023 zal de nieuwe dierenwet van invloed zijn op de natuurlijke omstandigheden van dieren. Maar ook veranderende individuele eisen, die huisdiereigenaren aan de opvang stellen, zullen van invloed zijn op het aanbod en de service die dierenopvangcentra gaan leveren. Het moet in de opvang net zo goed zijn als thuis!”

 

 

 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie