Kun je een energiezuinige wasmachine of vaatwasser terugverdienen?

Kun je een energiezuinige wasmachine of vaatwasser terugverdienen?

Redactie Baaz

Goedkoop is duurkoop, we weten het allemaal. Een lagere prijs staat vaak voor minder kwaliteit en daarmee een kortere levensduur. Maar hoe zit dat met de meerprijs voor energiezuinig witgoed? Duurzaamheidsplatform Slimster becijferde in hoeverre je de hogere aanschafprijs van een energiezuinige wasmachine, droger, vaatwasser of koelvriescombinatie terugverdient door te besparen op de energiekosten. Vooral in het geval van drogers blijkt de investering al gauw uit te kunnen.

Tegenwoordig heeft al het witgoed een energielabel, variërend van A+++ tot en met G, afhankelijk van het type product. Slimster, dat al jaren de prijzen van dit soort apparaten bijhoudt, analyseerde per categorie de gemiddelde prijs voor apparaten met het laagste en hoogste energielabel. Vaatwassers en drogers met een laag energielabel zijn gemiddeld ruim 40 procent goedkoper in aanschaf dan de meest energiezuinige variant. Voor wasmachines en koelvriescombi’s ligt dit rond de 30 procent. Maar waar je met een energiezuinige wasmachine, vaatwasser of koelvriescombi tussen de 40 en 50 euro per jaar aan energiekosten bespaart, loopt dit bij wasdrogers al gauw op tot ruim 130 euro.

Energiezuinige wasdroger snel terugverdiend

Met name bij de aanschaf van een droger betaalt de keuze voor een energiezuinige variant zich dus al snel terug. Witgoedspecialist Marvin Grouw van Slimster legt uit hoe dat komt. “Je hebt het dan over het verschil tussen enerzijds een moderne warmtepompdroger en anderzijds de ouderwetse condensdroger. Die eerste gebruikt gemiddeld zo’n 0,85 kilowattuur stroom per droogbeurt, terwijl een condensdroger met 2,65 kWh ruim drie keer zoveel verbruikt. Uitgaande van 220 droogbeurten per jaar - je droogt dan dus standaard al je was in de droger - komt dat neer op een besparing van 1059 euro over de verwachte levensduur van elf jaar.”

Energiezuinige vaatwasser verdien je niet terug

Hoewel het rendement minder indrukwekkend is dan bij wasdrogers, loont ook de investering in een energiebesparende wasmachine of koelvriescombinatie. De terugverdientijd van de meerkosten ten opzichte van een minder zuinige optie ligt rond de 6 jaar. Bij vaatwasser daarentegen ligt dat heel anders. Uitgaande van 280 vaatwasbeurten per jaar berekent Slimster dat de terugverdientijd oploopt tot 11,4 jaar. De meeste vaatwassers gaan echter hooguit 10 jaar mee.

In haar berekeningen ging Slimster voor alle productcategorieën uit van dezelfde levensduur voor zowel apparaten met een hoog als laag energielabel. Grouw: “In de praktijk zie je echter dat de A-merken over het algemeen ook beter in staat zijn tot het produceren van energiezuinige apparaten. De budgetmerken zijn in de regel daarentegen niet alleen minder energiezuinig, maar ook van een mindere bouwkwaliteit. Dus hoewel we dat niet kunnen generaliseren, is het wel aannemelijk dat de energiezuinige variant in de praktijk vaak ook nog eens langer meegaat. Daardoor hoef je minder snel een nieuw apparaat te kopen en kun je dus op twee manieren spreken van een duurzame én financieel voordelige keuze.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie