Krappe arbeidsmarkt: steeds vaker vullen expats de gaten op

Bart Remmers
23,6 procent van de organisaties voelt zich genoodzaakt om mensen uit het buitenland aan te nemen door een gebrek aan kennis en vaardigheden bij Nederlandse werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Holland Payroll binnen een steekproef van 1.093 respondenten. Toch neemt 49,2 procent liever een landgenoot aan dan een werknemer uit het buitenland.

'In bepaalde sectoren kan het lastig zijn om functies vervuld te krijgen. De logische stap is dan om over de grenzen te gaan kijken. Een pluspunt van het aannemen van mensen uit het buitenland met andere culturen, is dat zij zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer en daar kunnen bedrijven hun voordeel mee doen', vertelt Niels Brandsma, algemeen directeur van Holland Payroll.

Toch wil 52,9 procent van de mannen die zich bezighouden met personeelswerving liever een Nederlander aannemen, terwijl onder de vrouwen slechts 41,6 procent deze voorkeur heeft. Bij twintigers die verantwoordelijk zijn voor het aannemen van nieuw personeel, trekt 63 procent liever iemand aan van Nederlandse bodem.

Kennisgebrek

Hoewel er relatief veel vraag is naar geschoold personeel uit het buitenland weet 74,3 procent niet met welke wet- en regelgeving zij rekening moeten houden bij het aannemen van expats. Brandsma: 'Iemand uit Nederland is nu eenmaal makkelijker aan te nemen dan iemand uit het buitenland. Het zou goed zijn als de informatievoorziening over dit onderwerp verbetert, zodat werkgevers minder huiverig zijn om talent van over de grenzen aan te nemen.'
 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: BartRemmers

BartRemmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBart