KPMG: Europese durfkapitaalinvesteringen stijgen ondanks wereldwijde daling

KPMG: Europese durfkapitaalinvesteringen stijgen ondanks wereldwijde daling

Redactie Baaz

Wereldwijd daalde het aantal ‘venture capital’-investeringen, ook wel durfkapitaalinvesteringen genoemd, het afgelopen kwartaal van 9.458 naar 7.520 deals. In het aantal investeringen was er wereldwijd, dus ook in Europa, een afname te zien. Toch is er positief nieuws: het totale bedrag dat werd geïnvesteerd liep in Europa op, de rest van de wereld zag ook in die cijfers een daling. Dat blijkt uit het 'Venture Pulse' rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital (VC)-investeringen.

Nergens anders groei dan in Europa

Europa zag het totale bedrag aan durfkapitaalinvesteringen stijgen van 14,1 miljard in Q4’23 naar 16,8 miljard euro in Q1 ’24, mede dankzij een opmerkelijke megadeal in Zweden van 4,9 miljard. In tegenstelling tot Europa, was er in de rest van de wereld een daling op te merken; Noord- en Zuid-Amerika daalden van 40,7 miljard naar 35,8 miljard euro. In de Verenigde Staten is een daling zichtbaar van 37,6 miljard naar 34,4 miljard en in Azië daalde de investeringen van 21,5 miljard naar 17,7 miljard euro. Alles bij elkaar daalden de wereldwijde durfkapitaalinvesteringen hiermee van 78,7 miljard in Q4'23 naar 71,3 miljard euro in Q1'24.

Cleantech en AI de grootste geldtrekkers

‘Cleantech’, een verzamelnaam voor technologieën, producten of diensten die bijdragen aan een schoner milieu, samen met ‘kunstmatige intelligentie’ (AI), blijken de uitzonderingen op de regel als het gaat om de afname in wereldwijde VC-investeringen. De twee sectoren trokken in het eerste kwartaal van dit jaar sterke investeringen aan. Samen waren zij goed voor acht van de top tien deals wereldwijd.

Ondanks dat het aantal deals in Europa daalde, was het wereldwijd de enige regio waar het investeringsbedrag is gestegen. De investering van 4,9 miljard euro in het Zweedse H2 Green Steel was de voornaamste drijfveer achter deze stijging en overtrof aanzienlijk andere deals in de regio. Andere opmerkelijke VC-investeringen waren onder meer 404,8 miljoen voor de Britse neobank Monzo, 389,7 miljoen voor het Franse generatieve AI-bedrijf Mistral AI en 313,7 miljoen voor de Franse EV-maker Electra. Ook het Nederlandse bedrijf Picnic staat in dit lijstje. De supermarkt op wielen haalde maar liefst 365,3 miljoen aan investeringen binnen.

Drie deals boven de honderd miljoen in Nederland

Als partner van het Dutch Startup Report verzamelde KPMG ook inzichten die de groei van Nederlandse startups en technologiebedrijven belichten. Zo was voor startups van eigen bodem een totale investering van 1,05 miljard euro in het eerste kwartaal van 2024 zichtbaar. Deze cijfers werden geboost door drie grote deals boven de honderd miljoen. Picnic was er één van maar ook softwareontwikkelaars Mews en Datasnippers ontvingen grote investeringen. Opmerkelijk is dat uit dit onderzoek blijkt dat ondanks de hoge investeringen, ook Nederland in deze periode een daling in het aantal investeringen zag. Met een daling van 114 in Q4 van 2023 naar 88 in Q1 van 2024 is Nederland onderdeel van de mondiale trend die in het Venture Pulse rapport ook naar voren kwam.

Izzy Sayers, Lead KPMG Emerging Giants bij KPMG Nederland, deelt haar perspectief op deze ontwikkelingen: “Ondanks dat economische onzekerheid en geopolitieke spanningen ervoor kunnen zorgen dat investeerders terughoudend zijn, is het erg goed om te zien dat in Europa het totale investeringsbedrag is gestegen, in tegenstelling tot andere delen van de wereld. Een zekere stabiliteit, welke investeerders zou kunnen aanmoedigen om het komende kwartaal actief te worden/blijven."

Het volledige Venture Pulse rapport lees je hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie