Koop jij je BMW met cryptocurrencies?

Ruben den Boer
Wil je jouw auto kopen met bitcoin? Dat kan op steeds meer plekken, en niet alleen bij louche autobedrijven. Steeds meer merkdealers accepteren namelijk cryptocurrencies zoals bitcoin. Een grote BMW-dealer met vier filialen in Londen en Kent aanvaardt sinds kort cryptocurrency als betaalmiddel.

Het gaat om het Britse Stephen James BMW Group. En dat is geen kleine speler: hij behoort tot de top drie autodealers in het Verenigd Koninkrijk voor nieuwe en gebruikte BMW’s. Stephen James plaatste het nieuws op zijn eigen Twitter-pagina.

Betaal je auto met bitcoin

Veel bitcoin-kopers gebruiken de cryptomunt om deze te bewaren voor de lange termijn. Maar eigenlijk hoeft dat niet; je kan het ook prima gebruiken als dagelijks betaalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan bitcoinstad Arnhem. In deze stad kan je op verschillende plekken terecht met je digitale valuta. Even boodschappen doen bij de Spar of een biertje op het terras: het kan allemaal met bitcoin. 

Maar naast de dagelijkse boodschappen kan je bitcoin ook gebruiken voor grotere aankopen. Waarom zou je dan niet een auto kopen met bitcoin? Dit bedacht de Britse Stephen James ook. Hij ziet wel iets in deze manier van betalen. 

Samenwerking met BitPay

Het autobedrijf van James werkt voor het accepteren van bitcoin samen met BitPay. Dit is een bedrijf dat betalingen in cryptocurrencies makkelijker maakt voor winkeliers. 

Maar hoe werkt dat dan? Een winkel zoals een autodealer kan via BitPay eenvoudig cryptocurrencies ontvangen als betaalmiddel. De winkelier kiest vervolgens zelf of hij de bitcoins houdt, of dat hij deze cryptomunten direct omzet in valuta zoals de euro, pond of dollar. Dit kan handig zijn omdat de bitcoin koers op dit moment nog vrij beweeglijk is

Er zijn ook andere voordelen. Zo zijn de transactiekosten voor het gebruik van bitcoin bijvoorbeeld lager dan die van een creditcard. Dat maakt het voor Stephen James aantrekkelijker om bitcoin te aanvaarden als betaalmiddel. 

Ook oldtimers met cryptocurrencies

Andere autodealers lijken het voorbeeld van James te volgen. Aan de andere kant van de oceaan accepteert een Amerikaanse fabrikant van oldtimers ook cryptomunten. Het gaat om de dealer Classic Recreations van Jason Engel. Naast bitcoin accepteert hij onder andere bitcoin cash, litecoin en ethereum. 

Dat is eigenlijk wel een aparte combinatie: oude oldtimers en nieuwe technologieën zoals cryptocurrency en blockchain. Maar volgens Engel is het helemaal niet gek: ‘Ik heb mijn hele leven al een fascinatie voor technologie en ontwikkeling. Cryptocurrencies hebben een lange weg afgelegd en blijven zichzelf ontwikkelen als legitieme valuta op de wereldmarkt.’

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben