Koningin Máxima reikt Cultuurfonds Prijs 2023 uit aan Female Economy

Koningin Máxima reikt Cultuurfonds Prijs 2023 uit aan Female Economy

Redactie Baaz

Koningin Máxima heeft de Cultuurfonds Prijs 2023 vanmiddag uitgereikt aan Female Economy, tijdens een feestelijk programma in Theater Zuidplein Rotterdam. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds over Female Economy: “Dit hechte, creatieve en unieke theatercollectief geeft het woord verbinding écht betekenis, door mensen van overal op onverwachte plekken samen te brengen en als deelnemer of publiek te betrekken bij fantastische voorstellingen”. De prijs van 100.000 euro wordt sinds 2010 door het Cultuurfonds uitgereikt.

De adviescommissie van het Cultuurfonds over de winnaar: “Female Economy krijgt de Cultuurfonds Prijs omdat zij als zelfbenoemde 'theaterroedel' een groot voorbeeld zijn van hoe cultuur verbindt. Zij neemt mensen letterlijk op cultureel sleeptouw. De verhalen zijn echt, de artistieke waarde heel hoog. En de werkwijze is uniek: werkelijk rondlopen in elkaars leven, je verdiepen in de ander om daarna kunstenaars en buurt- en stadsbewoners samen laten werken. Dat levert mooie voorstellingen op, maar ook zoveel meer: gelijkwaardigheid en intense verbinding met nieuwe groepen in de samenleving, betrokkenheid. Een cultureel en positief tegengeluid in de huidige polarisatie.”

de Cultuurfonds Prijs

De Cultuurfonds Prijs is een prijs van 100.000 euro voor een persoon of organisatie die belangrijk is voor cultuur of natuur in Nederland, daarin voorbeeld stellend is en een belofte voor de toekomst. De winnaar van de prijs krijgt het bedrag voor een project dat past bij het werk van de winnaar en bijdraagt aan de missie van het Cultuurfonds.

Female Economy 25 jaar

Female Economy, met de artistieke leiding van Adelheid Roosen en Ola Mafaalani, bestaat dit jaar 25 jaar. Female Economy is onder andere bekend van de internationaal gelauwerde Wijktheatervoorstellingen, waarin het publiek wordt meegenomen door een stadswijk langs de levensverhalen van haar bewoners. 

Met De Gesluierde Monologen heeft het gezelschap van 2003 tot 2015 in acht landen in theaters, buurthuizen, blijfhuizen én de Tweede Kamer gespeeld. In Niet Meer Zonder Jou (2015), gaat een vrijgevochten dochter - Nazmiye Oral - een taboedoorbrekend gesprek aan met haar traditionele islamistische moeder. Met De Oversteek (2014) laat Female Economy wijkbewoners ‘inbreken’ en deelnemen aan de voorstelling Dantons Dood in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Het transformerende theaterritueel Vrouwen in Bad (2022) en de confronterende liefdevolle film-ode Doula’s van de Stad (2021), die tien internationale filmfestivals doorkruiste, vormen het meest recente werk. 

het Cultuurfonds 

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen elk jaar ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten een financiële bijdrage, door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie