Klimaatakkoord: wat verandert er voor jou?

Aimée van Vuuren
Er wordt al maanden over gesproken en overlegd, maar het is er eindelijk: het klimaatakkoord. Wat betekent dit voor jou?

Leaserijders

Voor leaserijders wordt rijden niet aantrekkelijker. Waar we eerst een catalogusprijs-grens kende van € 50.000,- met 4 procent bijtelling, wordt dit volgend jaar minder gunstig. In 2020 kennen we een voordeelgrens van € 45.000,- met 8 procent bijtelling. Nog geen jaar later wordt dit € 40.000,- met 12 procent bijtelling. Dit wordt elk jaar hoger volgens het klimaatakkoord.

LEES OOK: fiscaal 'voordeel' elektrische auto's dure manier

Rekeningrijden

Er is vanuit het kabinet een onderzoek gestart naar het inzetten van rekeningrijden. Ze hebben drie opties open staan, waar in 2026 uit gekozen gaat worden.

1. Elektrische auto’s betalen per kilometer en auto’s op fossiele brandstoffen betalen volgens het huidige systeem.
2. Iedere bestuurder betaalt per kilometer, exclusief spitsheffing.
3. Iedere bestuurder betaalt per kilometer, inclusief spitsheffing.

MRB verhoogt in klimaatakkoord

De motorrijtuigenbelasting zal rondom de auto’s zonder emissie worden aangescherpt. In 2025 betaal je als bestuurder een percentage van de motorrijtuigenbelasting van 25 procent. Een jaar later, in 2026, wordt dit het hele bedrag. Om het gebruik van elektrische bussen aan te moedigen, gaat de MRB voor bestelbussen die rijden op benzine of diesel met € 24,- per jaar omhoog.

Het kabinet probeert door middel van het klimaatakkoord te zorgen voor minder CO2-uitstoot. Het rijden in een elektrische auto wordt steeds populairder. Als het kabinet ervoor kiest om elektrische auto’s te laten betalen per kilometer, zal dit waarschijnlijk weer een stuk afnemen.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée