KANSEN VOOR PRAKTISCHE AI IMPLEMENTATIE LIGGEN VOOR OPRAPEN IN MKB

KANSEN VOOR PRAKTISCHE AI IMPLEMENTATIE LIGGEN VOOR OPRAPEN IN MKB

Redactie Baaz

De implementatie van AI wordt vaak gezien als onhaalbaar voor mkb bedrijven. Toch kunnen juist in de alledaagse operaties van het mkb met AI enorme voordelen behaald worden. Dat is direct ook de motivatie van ondernemers Rutger Prent, Gerrit Reinders en Ludo en Sven Haveman voor de lancering van AI Studio. Het nieuwe techbedrijf bundelt kennis, development en consultancy om mkb- ondernemers te helpen met het bedenken en implementeren van slimme en praktische AI tools. AI Studio kan door inzet van zowel bestaande als op maat gemaakte oplossingen bedrijven helpen met het efficiënter maken van hun bedrijfsvoering. Het bedrijf maakt vanuit Utrecht nu al een vliegende start met meerdere launching customers.

Ondernemers in het mkb denken vaak dat AI niet voor hen is weggelegd omdat het gepaard gaat met aanzienlijke investeringen en omdat ze onvoldoende weten wat AI voor ze kan betekenen. Maar bestaande AI modellen toepassen op huidige werkzaamheden, kan zorgen voor snelle verbeteringen in de bedrijfsvoering waardoor tijd overblijft voor de core business. Vooral bij middelgrote bedrijven zit een enorme potentie om repeterende processen te versnellen met AI. 

Rutger Prent is scale-up expert en adviseert al jaren bedrijven over business development en groei: “Met AI Studio kijken we altijd hoe we ondernemers snel kunnen helpen met AI en wat het hen op korte termijn oplevert. AI wordt vaak gezien als iets wat te ingewikkeld is, waar te weinig kennis over is en wat te kostbaar is. Wij beginnen daarom klein en bovenal praktisch. Ondernemers moeten nu een stap zetten om straks een voorsprong te hebben. En als je niet meegaat in deze ontwikkeling, kan het zomaar zo zijn dat je concurrent die voorsprong straks wel neemt. We hebben nu al voorbeelden van bedrijven die de tijd die ze besteden aan het beantwoorden van klantvragen met meer dan 80% hebben verminderd door de inzet van generatieve AI. Dat is kostbare tijd die besteed kan worden aan andere zaken die op korte termijn winst en kwaliteit opleveren.”   

Praktische en winstgevende oplossingen voor mkb

Gerrit Reinders, betrokken bij meerdere technologische start- en scale-ups, ziet het vooral als zijn missie om het mkb bekend te maken met de mogelijkheden van AI. “Het is zo makkelijk om met allerhande AI tools direct naar grote corporate bedrijven te stappen. Maar hoe interessant is het om juist het mkb aan de hand mee te nemen, ondernemers de kennis bij te brengen die ze nodig hebben en super praktische en winstgevende oplossingen samen met ondernemers te ontwikkelen. Zo helpen we ze om beter te draaien, met hun tijd mee te gaan en sneller te groeien. Daar loop ik echt warm voor. Met name omdat het mkb in Nederland een belangrijke motor vormt voor een goed draaiende economie.” 

Kansen in elke sector

Vooral binnen zorginstellingen en financiële organisaties die te maken hebben met compliance en rapportage, liggen veel kansen. Ludo Haveman is de technische expert van AI Studio en werkt al jaren met AI toepassingen binnen zijn digital agency DIJ. Haveman: “Eigenlijk liggen er in elke sector wel mogelijkheden om bedrijfsprocessen te verbeteren met AI, we zetten daarvoor in het proces op bepaalde punten AI tools in. We werken nu bijvoorbeeld voor een van onze opdrachtgevers aan het verminderen van de rapportagedruk, daardoor wordt het aantal uren dat financieel adviseurs nodig hebben voor rapportage per klant van acht naar twee uur teruggebracht. Reken maar uit hoeveel meer opdrachten je dan kunt aannemen op jaarbasis. En met de toenemende vergrijzing en de tekorten in de financiële branche, betekent dit op alle fronten enorme winst voor dit bedrijf.”

Van vraagstuk tot implementatie van AI tools

AI studio hanteert een duidelijk en praktisch proces wat start met een AI workshop, waarin bedrijven hun vraagstukken op tafel leggen. Ludo Haveman: “Daarna volgt in verschillende fasen onderzoek om het vraagstuk met de onderneming verder te ontleden, een oplossing te bedenken, een proof of concept te maken om te beoordelen of het echt werkt en waarde toevoegt aan de onderneming. Daarna maken we een minimum viable product en testen we uitgebreid de levensvatbaarheid. Na een succesvolle testfase, gaan we over tot de daadwerkelijke implementatie van AI in de organisatie.”

Met meerdere launching customers maakt AI studio nu al een succesvolle start. Met een team van acht specialisten wil het bedrijf de komende jaren verder groeien. AI Studio organiseert regelmatig praktische AI workshops waarvoor bedrijven zich kunnen inschrijven. Komende data zijn te vinden op de website van AIStudio.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie