Kamp wil einde aan lege winkelruimtes

Kamp wil einde aan lege winkelruimtes

Redactie Baaz
Het aantal leegstaande winkels in winkelstraten is volgens Minister Henk Kamp nog altijd veel te hoog. Hij wil dat het makkelijker wordt om deze winkelruimte te combineren met bijvoorbeeld horeca.

In een gesprek met radiozender BNR zei Kamp vanochtend dat hij de leegstand onder winkels aan wil pakken. Op dit moment staat acht procent van de winkels in Nederland leeg, waardoor een inkrimping van het totale winkeloppervlak steeds noodzakelijker wordt. Een belangrijk deel van de leegstand zou te wijten zijn aan de opkomst van webwinkels. Volgens Kamp is het bestrijden van de leegstand belangrijk omdat winkelstraten anders verloederen.

Kamp sprak afgelopen week al met vertegenwoordigers van de detailhandel over een plan om winkelstraten aantrekkelijker te maken. Zo moet het voor ondernemers makkelijker worden om hun winkelformule te combineren met horeca en moeten de prijzen van huurpanden niet langer worden gebaseerd op historische prijzen, maar op de momenteel gangbare prijzen op de vastgoedmarkt.

Overigens zijn de huurprijzen in de winkelmarkt al snel aan het dalen door de ontstane overcapaciteit, in 2014 met gemiddeld 2,5 procent. Dat is al het vijfde jaar op een rij dat de huurprijzen voor winkelpanden dalen. Tevens is een dalende vraag naar de toplocaties in de beste winkelstraten van steden te zien. Alleen de absolute top van winkelstraten onttrekt zich aan deze trend, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie