Kamernet: weer hogere huurprijzen in studentensteden

Kamernet: weer hogere huurprijzen in studentensteden

Redactie Baaz

De huurprijzen in studentensteden stijgen. Dat blijkt uit de Kamernet Verhuurrapportage over het eerste kwartaal van 2024. De prijzen van kamers en appartementen op het platform stegen op jaarbasis respectievelijk met 5,1% en 1,9%. Het aantal studenten dat in de rij staat voor een kamer of appartement is ook toegenomen. Elke beschikbare kamer trok gemiddeld 20 huurders, wat een toename van 10,3% is. Voor appartementen nam het aantal gegadigden toe van 14 naar 17, een groei van 17,5%.

Djordy Seelmann, CEO van Kamernet, legt uit: "De kloof tussen vraag en aanbod in Nederland wordt steeds groter, wat leidt tot stijgende huurprijzen. In plaats van te focussen op maatregelen zoals het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur, is het belangrijk om beleid te ontwikkelen dat de beschikbaarheid van woningen vergroot. Het herbestemmen van bestaande ruimtes, zoals kantoorpanden of leegstaande gebouwen, naar woonruimtes is een zinvolle strategie die het aanbod vergroot en op lange termijn de betaalbaarheid kan verbeteren.” 

Kamerprijzen in 20 Nederlandse studentensteden

Van de 20 onderzochte steden in de kamersector liggen de huurprijzen in steden als Amsterdam (€951), Utrecht (€800), Den Haag (€745) en Haarlem (€741) opvallend hoog.
Haarlem staat bovenaan de lijst wat betreft de prijs per vierkante meter met €51, wat aangeeft dat huurders minder ruimte voor hun geld krijgen dan in andere steden. Daarna volgt buurstad Amsterdam met een prijs per vierkante meter van €48. Aan de andere kant bieden steden als Wageningen (€376), Enschede (€381), en Leeuwarden (€304) betaalbaardere opties voor kamers.

 

Huurprijzen van appartementen in 13 Nederlandse steden

In sommige steden is het aanbod van appartementen op Kamernet lager dan het aanbod van kamers. Daarom biedt de Kamernet Verhuurrapportage een uitgebreide analyse van de huurprijzen van appartementen in 13 Nederlandse steden. Amsterdam staat bovenaan met een gemiddelde huurprijs van €2.056, gevolgd door Haarlem met €1.740. Steden als Maastricht (€878) en Leeuwarden (€867) bieden daarentegen meer budgetvriendelijke alternatieven.

 

Huurprijzen van studio’s in 6 Nederlandse steden

Het rapport behandelt ook de huurprijzen van studio's, die steeds populairder worden maar beperkt beschikbaar zijn. Amsterdam spant de kroon met de hoogste gemiddelde huurprijs voor studio’s (€1.396), op de voet gevolgd door Utrecht (€1.198) en Rotterdam (€1.072). Beter betaalbare studio’s worden aangeboden in Groningen (€781) en Enschede (€767).

 

 

De analyse omvatte 43.765 woningen, waaronder kamers, appartementen en studio's. Bijna de helft van deze woningen werd aangeboden door particuliere eigenaren en 38% rechtstreeks door huisgenoten. Bijna de helft van deze woningen was ongemeubileerd (35,9%) of niet voorzien van vloerbedekking (12%), terwijl de rest gemeubileerd was (52,1%). Het rapport richt zich op de populairste steden onder studenten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie