Kabinet wil groei zzp'ers verminderen
Het kabinet wil de groei van zzp'ers verminderen

Kabinet wil groei zzp'ers verminderen

Redactie Baaz
Rond 1 december komen de eerste beleidsvoorstellen gebaseerd op de plannen die het kabinet maakt om de groei van het aantal zzp'ers te verminderen.

Zelfstandigenaftrek

Sinds 2009 zijn er ongeveer 168 duizend zzp'ers bijgekomen. De overheid verdient minder geld aan zelfstandigen, aangezien zij minder belasting betalen. Het kabinet wil om die reden van verschillende regelingen af. Één hiervan is de zelfstandigenaftrek, die de overheid ongeveer 1,8 miljard euro per jaar kost.

Startersaftrek en mkb-winstvrijstelling

Ook wil de overheid van de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling af, meldt het Financieele Dagblad. Deze regelingen zorgen ervoor dat veel zelfstandigen bijna geen belasting betalen over de eerste 24 duizend euro die ze per jaar verdienen.

BGL

Verder moet het voor werkgevers minder aantrekkelijk worden om zelfstandigen in te huren. Dit wil het kabinet bereiken met de Beschikking geen Loonheffingen (BGL). Dankzij de BGL moeten beide partijen bekijken of hun arbeidsrelatie hoort te leiden tot afdracht van loonheffingen. Op dit moment is hier alleen de zelfstandige voor verantwoordelijk.

Als er een BGL wordt aangevraagd, moet de opdrachtgever deze vooraf controleren, voordat hij de opdracht officieel geeft. De aanvraag gaat via een webmodule die de zzp'er een aantal vragen laat beantwoorden. Zelfstandigen hoeven niet voor iedere opdracht een nieuwe BGL aan te vragen; voor opdrachten die dezelfde werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden met zich meebrengen, mag dezelfde beschikking gebruikt worden. De BGL is de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en moet helpen om schijnconstructies beter te bestrijden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie