Je werknemers meer laten reizen? Dit is waarom je dat moet doen

Je werknemers meer laten reizen? Dit is waarom je dat moet doen

Redactie Baaz

Nu we de laatste jaren steeds vaker te maken hebben met groot personeelstekort in Nederland moet je als ondernemer actief bezig gaan met je personeel. Het belangrijkste hierbij is de vraag wat je kunt doen om werknemers blijvend te binden aan je bedrijf.  Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kan het antwoord liggen in meer vrijheid, meer vertrouwen en flexibelere werktijden. 

We hebben vrijwel allemaal laten zien ten tijde van de pandemie dat die flexibiliteit vanaf een andere plek dan de werkplek heel goed werkt. Wat dacht je van werken vanuit het buitenland, zoals je deadlines halen tijdens een rondreis Argentinië of een andere bestemming? Veel werknemers zouden ervoor tekenen. In dit artikel lees je waarom reizen zo belangrijk kan zijn voor je werknemers.

Meer vrijheid voor je werknemers: hoe ver ga je?

Na enkele jaren hybride werken, waarbij veel mensen zelfs fulltime vanuit huis aan de slag zijn gegaan, kiezen steeds meer bedrijven er weer voor om grotendeels op kantoor of een andere werkplek aan het werk te zijn. De één vindt dat heel prettig, terwijl de ander het toch beter deed vanuit huis of een andere flexibele plek. Als werkgever bepaal je waar je werknemers werken. Hoewel je niet in iedere branche kunt kiezen voor een volledig flexibel werksysteem, zien we wel dat dit bij veel online bedrijven succesvol werkt.

Dat ligt onder andere aan het feit dat werknemers hun dagen beter in kunnen delen wanneer ze vanuit huis of een andere locatie hun vergaderingen doen en hun deadlines halen. Zolang je duidelijke afspraken maakt over het werk dat gedaan wordt en wat er verder verwacht wordt, zorgt die vrijheid er bij veel mensen voor dat ze gelukkiger zijn in hun dagelijks leven en hun werk. Dat zorgt weer voor een betere productiviteit en motivatie. Hoe ver je daarin gaat, is afhankelijk van het bedrijf en je eigen wensen, maar met duidelijke regels is het zeker het overwegen waard.

Reizen geeft de mentale gezondheid een flinke boost

Wanneer werknemers die vrijheid hebben en bijvoorbeeld ook vanaf een locatie in het buitenland mogen werken, zullen veel daarvan uiteindelijk mentaal gezien veel beter ontwikkelen. Reizen is namelijk heel goed voor je mentale gezondheid. Je maakt van alles mee op een reis of vakantie, ontmoet andere mensen en culturen en deelt je dag anders in; zelfs wanneer je gewoon deels aan het werk bent vanaf daar.

Voel je je mentaal beter, dan ben je vaak ook productiever, creatiever en vol motivatie om aan het werk te gaan. Dat is al een belangrijke reden om je werknemers te stimuleren om meer te reizen of om zo nu en dan vanuit het buitenland aan het werk te gaan. Laat ze die rondreis door Argentinië maken of laat ze eilandhoppen in Thailand; met goede afspraken kom je echt een heel eind.

Mensen ontwikkelen zich enorm door het ontdekken van de wereld

Daarnaast heeft reizen nog een groot voordeel op de mens: het ervaren van nieuwe plekken, mensen en activiteiten maakt een mens rijker. Het maakt niet uit waar je bent of met wie je bent; door een reis leer je altijd je zwakke en sterke punten kennen. Sommigen merken dat ze heel goed alleen kunnen reizen, terwijl anderen er juist beter van worden door samen te werken op een vakantie. 

Dat zijn eigenschappen die ook op de werkvloer heel belangrijk zijn. Sterker nog: ze zijn zelfs onmisbaar. Je hoeft je werknemers heus geen ongelimiteerd aantal vakantiedagen te geven, maar iets meer vrijheid in wie waar werkt kan hier dus goed bij helpen. Let op dat niet iedereen graag op reis gaat. Kijk in zo’n geval waar diegene blij van wordt wat betreft werk en probeer daar in tegemoet te komen.

Fysieke gezondheid van werknemers wordt ook beter door reizen

Tot slot is het goed om te weten dat reizen er zelfs voor zorgt dat de fysieke gezondheid van de mens verbeterd wordt. Hoe dat zit? Simpel: uit onderzoek van Framingham Heart Study in de Verenigde Staten blijkt dat mensen die voor een langere periode achter elkaar niet op vakantie of op reis gaan maar liefst 30% meer kans hebben op een hartaanval dan mensen die dit wel doen. 

Mensen die wel die reizen maken, zijn over het algemeen meer ontspannen en ervaren minder stress. Dat uit zich mentaal, maar ook lichamelijk. Feit is dat mensen die niet lekker in hun vel zitten of allerlei gezondheidskwaaltjes ervaren minder kunnen betekenen voor je bedrijf en zelfs sneller uitvallen dan mensen die wel gezond en blij zijn. Daarom kan het zeker geen kwaad om eens te kijken wat het voor jouw bedrijf kan betekenen wanneer je je werknemers meer vrijheid geeft op het gebied van reizen en hybride werken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie