Je kantoorpand verduurzamen; nú is de tijd

Je kantoorpand verduurzamen; nú is de tijd

MVO
Redactie Baaz

Ieder kantoorpand moet vanaf 1 januari 2023 energielabel C of hoger hebben. Anders mag het pand niet meer als kantoorpand gebruikt worden. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bepaald. Toch blijkt dat meer dan de helft van de kantoren niet beschikt over energielabel C of hoger voor hun pand. En dat terwijl deze deadline nog maar kort van ons verwijderd is. Nú is het echt de tijd om aan de slag te gaan met de verduurzaming van je kantoorpand. Daarom vind je in het artikel diverse tips.

Beperk gebruik van aardgas

Vanaf 2023 mag het kantoorpand maximaal 225 kWh per m2 aan fossiele brandstoffen, zoals aardgas, verbruiken. Om het pand aardgasvrij te maken, of in ieder geval het gebruik te beperken, is het handig om naar de centrale verwarming te kijken. Wordt nog steeds aardgas gebruikt om het pand te verwarmen? Overweeg dan duurzamere verwarmingsmethodes, zoals een warmtepomp of elektrische ketel.

Ga bewust om met energie

Om energiegebruik te beperken, zijn er kleine stappen die je sowieso kunt zetten. Ga voor zuinige verlichting, en zet het uit als er niemand aanwezig is. Kies ook voor een groene energieleverancier. Grotere stappen hebben betrekking tot isolatie en het zelf opwekken van stroom. Zo kun je je kantoorpand laten isoleren en zonnepanelen laten plaatsen. Zo verbruik je het minste energie én verminder je de zakelijke energierekening.

Onderhoud buitenmuren

Ook onderhoud is van belang. Preventief onderhoud is altijd beter dan achterstallig onderhoud uit te voeren. Niet alleen voor de financiën, maar óók voor de mensen die in het pand werken. Zo voorkomt gevelreiniging mogelijke schade, zoals scheuren in de gevel of vochtplekken in het kantoorpand. Belangrijk, want deze schade zal het energielabel geen goed doen. Gevelreiniging Prova kan ook helpen om de levensduur van het kantoorpand te verlengen.

Financiële regelingen

Om eigenaren van kantoorpanden te stimuleren om met verduurzaming aan de slag te gaan, heeft de Rijksoverheid diverse subsidies in het leven geroepen. Zo kom je als kantoorpandeigenaar in aanmerking voor de Energie Investerings Aftrek (EIA) als je investeert in duurzame energie. Voor de aanschaf van energiebesparende apparaten bestaat ook een subsidie, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Vraag maatwerkadvies aan

We benoemden al dat ruim de helft van de kantoorpanden nog geen energielabel C of hoger heeft. Eén van de oorzaken? Een gebrek aan een goed plan. Om ervoor te zorgen dat je de deadline haalt, kun je een energieprestatieadvies aanvragen. Je krijgt dan maatwerkadvies van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Dit advies kun je als leidraad gebruiken om de energieprestatie te verbeteren. 

Foto door Philipp Birmes

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie