Je bedrijfspand professioneel laten isoleren

Je bedrijfspand professioneel laten isoleren

Redactie Baaz

De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat de energierekening voor veel huishoudens en bedrijven ergens bovenaan hun lijstje met maandelijkse uitgaven terecht is gekomen. In Nederland besteden we in de herfst, winter en lentemaanden vooral kosten aan de verwarming.

 

Je kunt dus behoorlijk besparen op je energierekening wanneer je ervoor zorgt dat je bedrijfspand goed geïsoleerd is. Effectieve strategieën – zoals spouwmuur isolatie, dakisolatie, vloerisolatie en kruipruimte isolatie – kunnen vaak binnen anderhalf tot vijf jaar terug verdiend worden op je energierekening. Als de gasprijzen blijven stijgen dan zal het nog sneller gaan.

Het is niet alleen beter, het is ook verplicht

Vanaf 2023 is het voor bedrijven verplicht om enkel goed geïsoleerde panden te gebruiken. Je moet als ondernemer minimaal energielabel C halen. Het goede nieuws is dat je daarvoor allerlei subsidies aan kunt vragen. De MIA en VAMIL zijn voorbeelden van dergelijke programma’s. Je krijgt dan vaak een gedeelte van de kosten per vierkante meter isolatie vergoed. Daarnaast betaal je meestal minder BTW op arbeidskosten. Deze subsidies kunnen je tot wel 50% van de kosten besparen waardoor je de investering nog sneller terugverdient.

Een comfortabele werkplek

Veel mensen stellen zich extra isoleren voor als iets wat lelijke of vervelende gevolgen kan hebben voor de werkruimte. Het tegendeel is waar. Goed isoleren zorgt er juist voor dat het comfort van de werkomgeving sterk verbetert. In een comfortabele ruimte met een optimale temperatuur hebben je werknemers minder last van stress en worden ze minder snel moe. Daardoor verbetert hun concentratievermogen en kunnen ze meer werk verzetten.

Verschillende soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie die een groot verschil kunnen maken. Een specialist op het gebied van isolatie kan je helpen om vast te stellen welke mogelijkheden kunnen worden ingezet voor jouw kantoor of bedrijfspand. Vaak haal je het hoogste rendement als je direct de isolatie van meerdere aspecten verbetert.

Spouwmuurisolatie

Panden die na 1930 gebouwd zijn hebben spouwmuren. Dat betekent dat ze twee buitenmuren hebben met wat ruimte ertussen. Pas vanaf 1980 is men daar isolatiemateriaal tussen gaan plaatsen. Als je een gebouw bezet dat tussen 1930 en 1980 gebouwd is dan kun je alsnog spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Bij nieuwere gebouwen kan vaak een extra laag worden toegevoegd. Spouwmuurisolatie kan het energieverlies van een slecht geïsoleerd pand met wel 50% verminderen.

Dakisolatie

Een gemiddeld kantoorpand verliest ongeveer 30% aan energie via het dak. Dat komt doordat warmte altijd omhoog gaat.  Je kunt dit percentage enorm verminderen door goede dakisolatie aan te laten brengen. Dit wordt bij schuine daken tegen de binnenkant van het dakbeschot geplaatst. Platte daken worden van buitenaf extra geïsoleerd. Beide vormen van dakisolatie zorgen direct voor veel besparing van energie. Het grote voordeel van dakisolatie is dat het ook helpt om in de zomer de warmte buiten te houden.

Vloer- en kruipruimte-isolatie

In slecht geïsoleerde panden is de vloer verantwoordelijk voor zo’n 10% van het energieverlies. Daarnaast spelen de vloeren een grote rol in het comfort waarmee je ruimtes gebruikt worden. Vloerisolatie wordt wanneer mogelijk aangebracht in de kruipruimte. Zo verlies je niets aan hoogte in de vertrekken. Als je geen kruipruimte beschikbaar hebt, dan kan de extra isolatie ook onder de vloerbedekking worden geplaatst.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie