Japanse rechter verlengt voorarrest gevallen topman Nissan

Jordi Smit
De gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft bezwaar aangetekend tegen zijn verlengde voorarrest. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman is het niet eens met de beslissing van een Japanse rechter om hem nog eens tien dagen in de cel te houden, meldt persbureau Kyodo dinsdag.

Nissan-topman

De rechter verlengde het voorarrest van Ghosn nadat hij opnieuw was gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht in de laatste drie jaar een te laag inkomen te hebben opgegeven. Hij werd op 19 november voor het eerst opgepakt. Toen ging het om hetzelfde vergrijp in de periode van 2010 tot en met 2015. Hij zou sinds 2010 zo'n 10 miljard yen (€ 70 miljoen) hebben verdiend bij Nissan.

Reactie Nissan

Ghosn blijft vastzitten zonder mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen zolang hij een verdachte blijft. Na een aanklacht duurt het in Japan doorgaans maanden tot een rechtszaak volgt. In die periode komen verdachten die hun onschuld volhouden doorgaans ook niet op borgtocht vrij. Volgens Nissan kreeg Ghosn bij het frauderen hulp van oud-directeur Greg Kelly die maandag ook werd aangeklaagd.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi