Jaguar Land Rover kijkt autonoom om de hoek van blinde bocht

Jaguar Land Rover kijkt autonoom om de hoek van blinde bocht

Redactie Baaz

Jaguar Land Rover neemt het voortouw voor het ontwikkelen van betere en vooral veiligere autonoom rijdende auto's. Voertuigen die nog sneller en vroeger kunnen anticiperen op onverwachte verkeerssituaties, doordat zij door obstakels of een blinde bocht kunnen 'kijken'.

De Britse autoproducent neemt de leiding in het zogenaamde AutopleX project, waarvoor omgerekend bijna 5,4 miljoen euro is uitgetrokken. Het onderzoek richt zich op connectiviteit en live mapping, dus het koppelen van data van zelfrijdende voertuigen en actuele verkeers- en wegeninformatie. 

Complexe situaties

Daarmee moeten autonome auto's effectiever kunnen inspelen op andere weggebruikers en obstakels die zich buiten het blikveld van camera- of radarsystemen bevinden. Zodat de voertuigen straks in staat zijn om complexe situaties, zoals op rotondes, aan te kunnen.

Jaguar Land Rover is al volop bezig met het ontwikkelen van technologie voor volledig of gedeeltelijk autonoom rijdende auto's, maar wel zo dat bestuurders de keuze hebben tussen zelf rijden of zich laten rijden. Het behouden van een fijne en veilige rijbeleving staat voorop. De autoproducent beoogt het vertrouwen in de zelfrijdende auto te vergroten bij dagelijks gebruik, zowel op de weg als offroad en onder alle weersomstandigheden.

Op de snelweg en in de stad

Bij AutopleX wordt de benodigde technologie ontwikkeld met simulatie en met testen op de openbare weg, zowel op snelwegen als in de stad, in de omgeving van de West Midlands. Het project wordt mede gedragen door Highways England, INRIX, Ricardo, Siemens, Transport for West Midlands en WMG van de University of Warwick.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie