Jaguar Land Rover bouwt autonome SUV's voor off-road rijden

Bart Remmers
Jaguar Land Rover ontwikkelt voertuigen die in het terrein en in alle weersomstandigheden autonoom kunnen rijden.

Met het project CORTEX zoeken autonome SUV's het terrein op. Het project heeft tot doel auto's te voorzien van de capaciteiten die nodig zijn om onder alle weersomstandigheden, in modder, regen, sneeuw, ijs en mist autonoom off-road te rijden. 

Onderdeel van het project is de ontwikkeling van 5D-technologie, die informatie van geluid, beeld, radar en lichtdetectie en afstandmetingen (LiDAR) in realtime combineert. 

Semi-autonome voertuigtechnologie

Toegang tot deze gegevens zorgt ervoor dat de auto 'zich beter bewust is' van de omgeving. Dankzij machine-learning gedraagt de autonome auto zich steeds verfijnder, zodat die onder alle weersomstandigheden en in elk terrein optimaal functioneert. 

Jaguar Land Rover ontwikkelt volledig autonome en semi-autonome voertuigtechnologie die klanten zelf het niveau van autonomie laten kiezen zonder dat dat ten koste gaat van rijplezier en veiligheid. Dit project past in de visie van Jaguar Land Rover om de autonome auto geschikt te maken voor de meest uiteenlopende praktijksituaties, op de weg, in het terrein en onder alle weersomstandigheden. 

Project CORTEX

CORTEX ontwikkelt de technologie door middel van algoritme-ontwikkeling, sensoroptimalisatie en praktijktests op testterreinen in het Verenigd Koninkrijk. De universiteit van Birmingham – met zijn wereldwijd toonaangevende onderzoek in radar en waarneming voor autonome platforms – en de machine-learning experts van Myrtle Software in Cambridge nemen ook deel aan het project.

CORTEX is een dertig maanden lopend project in het kader van Innovate UK en ondersteunt sinds maart 2018 de ontwikkeling van autonome voertuigen in het Verenigd Koninkrijk. In CORTEX wordt toonaangevende technologische en automotive expertise samengebracht met academische kennis om het niveau van autonome voertuigen te verhogen. CORTEX wordt gefinancierd door de overheid en de industrie. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart