Is jouw bedrijf voorbereid op een cyberaanval?

Is jouw bedrijf voorbereid op een cyberaanval?

Redactie Baaz

Een cyberaanval legt alle processen in je bedrijf plat. Het is verrassend hoe gemakkelijk je hier slachtoffer van kan worden. Klik simpelweg op het verkeerde mailtje en je bent de controle kwijt aan cybercriminelen. Helaas realiseren te veel bedrijven zich niet dat het risico op een incident veel groter is dan gedacht. Zeker midden- en kleinbedrijven zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, met name doordat de voorbereiding op een cyberaanval hier vaak tekortschiet. 

 

Heb je ooit stilgestaan bij de gevolgen? Deze strekken zoveel verder dan alleen losgeld betalen. Jouw bedrijf kan aanzienlijke reputatieschade oplopen, wat moeilijk te herstellen is. Gelukkig kun je jouw bedrijf wel degelijk voorbereiden op een cyberaanval met als doel: schade en schande beperken, beheersen en voorkomen. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Verderop in dit blog geven we je tips!

Het belang van een pentest voor jouw bedrijf

Stel je bedrijf op de proef en laat een penetratietest uitvoeren, ook wel een pentest genoemd. Bij deze test kruipt een ethische hacker in de huid van een kwaadwillende hacker en toetst de cybersecurity van jouw bedrijf. Zo worden zwakke plekken en risico's binnen jouw systemen opgespoord. De ethische hacker probeert op alle mogelijke manieren toegang te krijgen tot jouw IT-omgeving en systemen. Welke gegevens en informatie liggen voor het oprapen en nog belangrijker, kunnen ze worden gemanipuleerd en misbruikt? Een pentest brengt al deze potentiële kwetsbaarheden aan het licht. Met de resultaten van het onderzoek kun je doeltreffende maatregelen nemen zodat jouw bedrijf goed is voorbereid op een cyberaanval. 

Verhoogde cyber awareness door training

Menselijke fouten blijven een zwakke plek in cybersecurity. Het trainen van je medewerkers is dan ook essentieel voor een goede voorbereiding tegen cyberaanvallen. Houd hen op de hoogte van de nieuwste bedreigingen, phishingpogingen en best practices met een cyber-awareness training. Cyberrisico’s komen in verschillende vormen en maten, en allemaal vereisen ze een andere aanpak. Daarom bevatten awareness trainingen praktijkcases die kennis en inzicht vergroten op het gebied van malware, phishing, CEO-fraude, hacking, social engineering, identiteitsfraude en datalekken. Met deze trainingen leren medewerkers cyberaanvallen te herkennen en vermijden. Bovendien worden ze actief betrokken bij de cybersecurity van het bedrijf, wat de algehele beveiliging versterkt. 

Creëer een sterke verdediging tegen cyberaanvallen

Naast pentesten en trainingen zijn er nog meer maatregelen die bedrijven kunnen nemen om een sterke verdediging tegen cyberaanvallen op te bouwen. Zorg ervoor dat alle software altijd volledig up-to-date is, inclusief de moderne antivirussoftware en firewalls. Geupdate software is één van de belangrijkste maatregelen, dus voer updates en patches altijd zo snel mogelijk uit. Daarnaast is het essentieel om bedrijfsgegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Dit doe je met tweefactorauthenticatie en een strikter beleid op het beheer van toegangsrechten, zodat alleen de noodzakelijke personen toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Tot slot is het sterk aanbevolen om regelmatig veilige en automatische back-ups van gegevens te maken en deze frequent te controleren op malware. Op die manier kun je altijd bij jouw gegevens in het geval van een cyberaanval en voorkom je dat alle werkzaamheden binnen je bedrijf stil komen te liggen.

Bereid je voor op het ergste

Een goede voorbereiding op cyberaanvallen valt en staat dus met de juiste set maatregelen en getrainde medewerkers. Maar er is nog een belangrijke stap: een noodplan. In het geval van een cyberaanval, moet je als bedrijf snel en effectief reageren om schade en schande zoveel mogelijk te beperken. Dit maakt het verschil tussen een succesvolle afhandeling en rampzalige gevolgen. In het plan is opgenomen wie waarvoor verantwoordelijk is bij het geval van een incident en wat de communicatiekanalen zijn. En nog een belangrijke tip: zorg dat bij het noodplan altijd het nummer van een cybersecurity-expert zit. 

Werk samen met experts in cybersecurity

Wil je ervan verzekerd zijn dat jouw bedrijf echt goed is voorbereid op cyberaanvallen en risico’s minimaliseren? Maak dan gebruik van de diensten van veiligheidsexperts met jarenlange praktijkervaring in cybersecurity en risicobeperking. Met hun kennis voeren ze een grondige cyber risicoanalyse uit en bieden ze op maat gemaakte oplossingen die zijn afgestemd op de behoefte van jouw bedrijf. Op deze manier zorgen veiligheidsexperts ervoor dat er snel en effectief wordt gehandeld bij een incident, zodat de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk worden voorkomen en beperkt. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie