IOC's Let's Move and Celebrate nodigt iedereen uit om het plezier van bewegen te omarmen in de aanloop naar Parijs 2024 voor een betere mentale en fysieke gezondheid
IOC's Let's Move and Celebrate nodigt iedereen uit om het plezier van bewegen te omarmen in de aanloop naar Parijs 2024 voor een betere mentale en fysieke gezondheid

IOC's Let's Move and Celebrate nodigt iedereen uit om het plezier van bewegen te omarmen in de aanloop naar Parijs 2024 voor een betere mentale en fysieke gezondheid

Redactie Baaz

Terwijl de wereld zich opwarmt voor Parijs 2024, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het initiatief Let's Move and Celebrate gelanceerd,

dat is opgezet in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om mensen te inspireren en aan te moedigen het plezier van bewegen deze zomer te omarmen. Het nodigt iedereen uit om mee te doen aan het plezier van sport en hun steun te betuigen aan atleten op de Olympische Spelen door hun eigen iconische atletenbewegingen te maken of na te spelen. Van danspassen tot hommages aan iconische poses en eenvoudige sportbewegingen, fans moeten op hun eigen manier bewegen en vervolgens hun bewegingen uploaden en delen met de wereld op sociale mediaplatforms en @Olympics en #LetsMove taggen.
 

 

Dagelijks bewegen verbetert het mentale welzijn en de fysieke gezondheid. Tegelijkertijd blijft er een neerwaartse trend in de hoeveelheid tijd die mensen over de hele wereld bewegen. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat 81 procent van de adolescenten niet actief genoeg is voor hun gezondheid, waarbij meisjes minder actief zijn dan jongens. Mensen zijn vaak eerder geneigd om een consistente bewegingsroutine aan te houden als activiteiten leuk en toegankelijk zijn.

Daarom komt de Olympische Beweging deze zomer samen en roept iedereen op om het plezier in sport te omarmen, iets dat wordt samengevat in de viering van de atleten - een iconisch en integraal moment van de Olympische Spelen. Of het nu gaat om een triomfantelijke dans na een doelpunt, een legendarische pose bij het overschrijden van de finishlijn, een uitwisseling van rauwe emoties met teamgenoten of fans die meedoen vanaf de tribune, deze momenten van vreugde kapselen de unieke geest van 's werelds grootste sportevenement in.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei: "Atleten uit alle hoeken van de wereld en van alle achtergronden maken zich klaar om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024. De atleten op de Spelen zullen mensen overal inspireren en aanmoedigen om meer beweging in hun leven te brengen, waardoor het gezonder, beter en vreugdevoller wordt. We zijn erg dankbaar dat we opnieuw met de WHO konden samenwerken voor deze zeer belangrijke campagne."

"De Olympische Spelen zijn een showcase van 's werelds beste atleten die laten zien waartoe het menselijk lichaam in staat is," zei WHO Directeur Generaal Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Maar je hoeft geen Olympiër te zijn om actief te zijn. De WHO is er trots op om opnieuw samen te werken met het IOC via de Let's Move-campagne, om mensen van alle leeftijden te inspireren om meer lichamelijk actief en gezond te zijn."

Atleten die zich voorbereiden op Parijs 2024, waaronder turner Noemi Romero en rugbyspeler Eduardo Lopez, en Olympische legendes zoals Alistair Brownlee en Lindsey Vonn, sluiten zich aan bij de oproep om iedereen aan te moedigen meer te bewegen deze zomer.

Brownlee, tweevoudig olympisch triatlonwinnaar van Groot-Brittannië, zei: "Let's Move is een geweldig initiatief, omdat het iedereen het plezier en de eenvoud van bewegen laat zien. Beweging en lichaamsbeweging zijn zo'n belangrijk onderdeel van ieders gezondheid en het is fantastisch om te zien hoe de Olympische Beweging alle fitnessniveaus kan overstijgen om iedereen aan te moedigen op zijn eigen manier te bewegen."

Let's Move and Celebrate is het thema van de Olympische Dag van dit jaar. De Olympische Dag, opgericht in 1948, is een wereldwijde viering van sport en bewegen die elk jaar op 23 juni plaatsvindt om de dag te herdenken waarop het IOC in 1894 werd opgericht - de geboorte van de moderne Olympische Spelen.

Op 23 juni zullen meer dan 110 Nationale Olympische Comités (NOC's) in alle uithoeken van de wereld, samen met Olympische gastheren en de bredere Olympische Beweging, massale deelname-evenementen en digitale activiteiten organiseren, waardoor iedereen de kans krijgt om samen te bewegen op de Dag van de Olympische Spelen.

Dit omvat de traditionele Olympische Dag hardloop- en multi-sportevenementen die worden georganiseerd door NOC's en waaraan wordt deelgenomen door Olympiërs, waaronder degenen die zich voorbereiden op deelname aan Parijs 2024, plus unieke activiteiten zoals Let's Move-fanstands en 30 minuten sportactiviteit tijdens de Olympische Kwalificatiereeks Boedapest van 19 tot 23 juni op de Ludovika Campus in Hongarije.

Let's Move-activiteiten als onderdeel van het Olympic Values Education Programme (OVEP) zijn aan de gang in India, via een samenwerking met de Abinhav Bindra and Reliance Foundation, waarbij scholen in het hele land worden uitgenodigd om deel te nemen; en in de Volksrepubliek China, met een miniprogramma op het Olympische kanaal op WeChat. Iconische monumenten over de hele wereld zullen op 23 juni ook worden verlicht in de Olympische kleuren om samen feest te vieren.

Wereldwijde Olympische partners zullen zich ook bij de beweging aansluiten, waaronder Samsung, dat een Olympische stapuitdaging lanceert op Samsung Health die gebruikers zal aanmoedigen om samen vooruit te komen in de aanloop naar Parijs 2024. Intel zal Let's Move laten zien als onderdeel van hun Intel AI Platform Experience in samenwerking met Samsung, een meeslepende AI-gestuurde fan activatie die toeschouwers meeneemt op een reis om een Olympisch atleet te worden. De ervaring, die plaatsvindt in het iconische Stade de France, maakt gebruik van AI en computer vision om atletische oefeningen te analyseren en het profiel van elke deelnemer te koppelen aan een specifieke Olympische sport.

Let's Move is een doorlopend initiatief van het IOC om mensen te inspireren meer te bewegen, elke dag, hoe dan ook, waar dan ook. Let's Move maakt deel uit van de missie van de Olympische Beweging om van de wereld een betere plek te maken door middel van sport, met als doel de positieve invloed van sport en fitness op de fysieke en mentale gezondheid te benadrukken. Let's Move werd gelanceerd op de Olympische Dag 2023 in samenwerking met de WHO en zag deelname van meer dan 1.000 atleten, met meer dan 15 miljoen mensen over de hele wereld die deelnamen aan lichaamsbeweging. Het draagt rechtstreeks bij aan het Olympism365 prioriteitsgebied "Sport, gezondheid en actieve gemeenschappen", dat erop gericht is ervoor te zorgen dat meer mensen met meer verschillende achtergronden kunnen genieten van de mentale en fysieke voordelen van deelname aan sport en lichaamsbeweging.

Doe mee en vier de Olympiërs die zich klaarmaken voor Parijs 2024 door je bewegingen te delen op sociale media met @Olympics en #LetsMove. Ga voor meer informatie over lokale Olympische Dag-activiteiten naar Olympics.com.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie