Internationaal wegvervoer groeit weer sinds jaren

Internationaal wegvervoer groeit weer sinds jaren

Redactie Baaz
In 2017 werd door Nederlandse vrachtwagens 666 miljoen ton goederen vervoerd. Dit is een stijging van 1,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Het wegtransport door Nederlandse vrachtwagens van en naar Nederland nam voor het eerst sinds 2014 toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het wegvervoer.

De stijging van het goederenvervoer door Nederlandse vrachtauto’s werd zowel in het binnenlands als in het internationaal vervoer gerealiseerd. Het internationaal wegvervoer vanuit en naar Nederland groeide in 2017 voor het eerst weer, na twee jaren van krimp.

Door de toegenomen handel hebben Nederlandse vrachtauto’s 3,5 procent meer goederen over de grens vervoerd. De afgelopen jaren ondervonden Nederlandse vrachtauto’s in het grensoverschrijdende wegvervoer vanuit en naar Nederland steeds meer concurrentie van vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa.

Vooral meer bouwgoederen vervoerd

Bouwgoederen maken een vijfde deel uit van het door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht. Er werden in 2017 vooral meer van deze goederen vervoerd. Een derde van de groei van het vervoerde gewicht door Nederlandse vrachtauto’s was toe te schrijven aan het vervoer van zand, grind, bouwmaterialen en andere aan de bouwnijverheid gerelateerde goederen.

Daarnaast droeg het vervoer van aardolieproducten, chemische goederen, meststoffen en stukgoed bij aan de groei van het goederenvervoer over de weg.

Beroepsvervoer naar hoogste niveau ooit

Van elke honderd ton goederen die met Nederlandse vrachtauto’s zijn vervoerd, zijn er tachtig vervoerd door beroepsvervoerders. In 2017 vervoerden deze Nederlandse beroepsvervoerders 2,8 procent meer aan goederen dan een jaar eerder.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie