Inkoop goud stijgt in één jaar met 44 procent door recordhoogte goudprijs

Inkoop goud stijgt in één jaar met 44 procent door recordhoogte goudprijs

Redactie Baaz

De stijgende goudprijs heeft zich in de afgelopen weken onverminderd doorgezet en heeft een historische hoogte van ruim 69.000 euro per kilo bereikt. Uit data van het Goudwisselkantoor blijkt dat deze stijging een aanzienlijke impact heeft op met name de inkoop van goud in Nederland. Het aantal inkooptransacties steeg met maar liefst 44 procent ten opzichte van vorig jaar, met een piek van 48 procent in februari. De stijging van de goudkoers wordt toegeschreven aan veranderende economische omstandigheden, zoals de afnemende inflatie en de verwachting van renteverlagingen in de Verenigde Staten. Bovendien zien beleggers goud als een veilige investering vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen in Oekraïne en Israël. 

De groeiende populariteit van goud heeft in het afgelopen kwartaal geresulteerd in een sterke groei van het aantal klanten van Goudwisselkantoor. Zo is de totale inkoop van goud én andere edelmetalen in de afgelopen drie maanden met 40 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Net als goud zit ook de prijs van zilver duidelijk in de lift met een toename van 700 naar 820 euro per kilo in het afgelopen kwartaal. Daarentegen nam de vraag naar goud en andere edelmetalen in het eerste kwartaal wel iets af als gevolg van de dalende inflatie. Onder invloed van de stijgende goudprijs is hierin sinds maart echter wel een ommekeer te zien met een stijging van 20 procent in het aantal goudverkopen in vergelijking met februari. In het eerste kwartaal registreerde Goudwisselkantoor daarnaast ook een stijging van het aantal valutatransacties (+5 procent) en verpandingen (+14 procent).

De kracht van goud als waardevaste belegging

De snelle stijging van de goudprijs wordt volgens Goudwisselkantoor voor een groot deel gedreven doordat beleggers verwachten dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, in juni de rente verlaagt. “Een lagere rente in de VS zal de dollar ten opzichte van andere valuta's goedkoper maken, waardoor het voor beleggers buiten de VS goedkoper wordt om goud te kopen. Goud wordt van oudsher beschouwd als hét fundament onder een valutasysteem dat wereldwijd geaccepteerd wordt”, vertelt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor. “Ook de grote vraag naar goud in China, van zowel de Chinese centrale bank als Chinese huishoudens, geeft een sterke opwaartse druk op de goudprijs. Daarnaast vinden investeerders door de geopolitieke onrust een veilige haven in goud. Door deze optelsom van ontwikkelingen wordt 2024 waarschijnlijk een veelbelovend jaar en we verwachten dat de goudprijs de komende maanden nog flink gaat stijgen. Zo blijft de goudkoers voortdurend nieuwe records breken, en er zijn zelfs suggesties dat deze richting de 100.000 euro per kilo kan gaan. Door deze ontwikkelingen groeit Goudwisselkantoor op het moment ontzettend hard en openen we gemiddeld twee nieuwe kantoren per maand in Nederland, België en Duitsland.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie