ING: ‘Mkb’ers steeds positiever over economisch klimaat’

ING: ‘Mkb’ers steeds positiever over economisch klimaat’

Redactie Baaz

De ING Ondernemersindex is geklommen naar de hoogste stand in vijf jaar tijd. De index meet onder meer het vertrouwen van ondernemers in het ondernemersklimaat en de financiële positie van hun bedrijf in het komende jaar.

De Ondernemersindex staat op dit ogenblik op 111, waar deze eind vorig jaar nog op 100 punten stond. Het ondernemersvertrouwen was voor het laatst vijf jaar geleden zo hoog. Vooral mkb’ers met meer dan vijftig werknemers zijn positief gestemd over de economische ontwikkelingen. Zzp’ers en kleine ondernemers zijn iets minder enthousiast, maar zien het komende jaar toch met vertrouwen tegemoet. Het ING Economisch Bureau baseert de index op een doorlopend onderzoek onder 1.238 directeuren en bedrijfseigenaren.

Bedrijfsinvesteringen en banen volgen na meer omzet

Overigens vertalen de positieve sentimenten zich dit jaar nog niet in meer bedrijfsinvesteringen of banen, vooral de omzetverwachting is toegenomen. Rond de veertig procent van de ondernemers verwacht dit jaar een hogere omzet te realiseren, waarna het jaar erna ook de bedrijfsinvesteringen omhoog gaan. Ook zijn ondernemers in het onderwijs en de zorg een stuk minder positief over hoe hun sector en bedrijf zich het komend jaar zullen ontwikkelen. Door aangekondigde bezuinigingen en hervormingen zullen deze sectoren naar verwachting van de ondernemers hard treffen. Ook per regio zijn er flinke verschillen zichtbaar. Friese ondernemers zien het komend jaar het minst positief, terwijl ondernemers in Utrecht en Drenthe juist uitzonderlijk optimistisch zijn over de vooruitzichten.

Doelen

Mkb’ers zien concurrentie binnen de branche op dit moment als de grootste bedreiging voor hun onderneming, snel gevolgd door toenemende wet- en regelgeving. Vorig jaar werd nog veel verwezen naar de achterblijvende economische groei. Ondernemers zien het verhogen van de omzet het komende jaar als belangrijkste doel. Daarnaast willen ze de continuïteit van hun onderneming veiligstellen, innoveren en nieuwe markten betreden. Kleine ondernemers vinden persoonlijke voldoening ook een belangrijk doel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie