Industrie verwacht minder te investeren in 2019

Ruben den Boer
Investeren hoort erbij als je een onderneming hebt. Of het nu gaat om personeel, een nieuw pand, een bedrijfsauto of nieuwe hard- of software, je zult moeten investeren om te groeien. Komend jaar gaat de Nederlandse industrie echter minder investeren. Althans, dat verwachten ze.

Uit een enquête van het CBS blijkt dat de investeringen in de industrie in 2019 waarschijnlijk zo’n 7 procent lager zullen uitvallen dan afgelopen jaar. Vooral bedrijven in de raffinage en chemie verwachten grote dalingen in investeringen, maar bijna in alle sectoren worden lagere investeringen verwacht. Het gaat dan om investeringen in materiële vaste activa; zaken zoals machines, vervoersmiddelen en gebouwen.

Anders investeren

De cijfers geven wellicht een enigszins vertekend beeld. Er zijn vorig jaar namelijk enorm veel investeringen gedaan. Ondernemers denken aan het einde van 2018 maar liefs 44 procent meer te hebben geïnvesteerd dan vorig jaar. In de raffinage en chemie is dit zelfs 83 procent. Waar vorig jaar de meeste investeringen werden gedaan in uitbreiding, zullen de meeste ondernemers in 2019 investeren in vervanging van bezittingen.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben