Inclusiviteit en ondernemen: the key to succes!

Inclusiviteit en ondernemen: the key to succes!

Redactie Baaz

Onze maatschappij is aan het veranderen. Begrippen zoals gendergelijkheid en inclusiviteit zijn belangrijker dan ooit. Dit heeft ook invloed op jou als ondernemer en je eigen bedrijf. Ieder mens heeft een eigen perspectief op inclusiviteit en hoe je dit het beste toepast in je onderneming. Daarom leggen we je in dit blog uit wat inclusief ondernemen inhoudt, hoe je jouw bedrijf inclusiever kunt maken en waarom het je onderneming succesvoller maakt. Benieuwd? Lees gauw verder!

Wat houdt inclusief ondernemen in?

Inclusief ondernemen betekent dat je rekening houdt met diversiteit op de werkvloer. Diversiteit is op het eerste oog vooral zichtbaar in de fysieke kenmerken van de mens, bijvoorbeeld iemands kleding, taal of leeftijd. Echter spelen ook de minder zichtbare kenmerken een rol, zoals iemands sociale achtergrond, werkervaring of opleidingsniveau. Als inclusieve ondernemer houdt je rekening met zowel de zichtbare als onzichtbare eigenschappen en kenmerken van ieder mens. Daarbij toon je respect voor deze diversiteit en denk je bewust na hoe je de verschillende kwaliteiten van ieder mens kan erkennen en waarderen, en inzetten in je onderneming. Een inclusieve ondernemer gelooft erin dat er voor elk mens een passende plek is op de arbeidsmarkt om zijn of haar talenten te benutten. 

Hoe maak ik mijn onderneming inclusiever?

Meer diversiteit begint bij de visie en beslissingen aan de top van de onderneming. Deze moeten het voortouw nemen en diversiteit hoog in het vaandel zetten. Het begint, simpelweg, bij het aannemen van mensen met een andere achtergrond dan reeds werkzaam in je onderneming. Kies er bijvoorbeeld voor om een vacature voor mensen met autisme online te zetten. Je kan ook de hulp van bedrijven vragen om je hierbij te helpen. Zoek naar een aanvulling in de competenties of ervaringen die al aanwezig zijn in je onderneming.  Ga daarbij met je medewerkers in gesprek. Luisteren en communiceren is van groot belang om een diverse pool aan werknemers samen te brengen. Wanneer je een persoon oprecht erkent en steunt om wie hij of zij is, zul je zien dat dit resulteert in betere resultaten en motivatie. Creëer een vertrouwelijke sfeer waarin alles bespreekbaar is en sta open als onderneming voor alle ingevingen van je personeel.

Inclusiviteit en succesvol zijn.

Elke ondernemer zou inclusiviteit moeten omarmen. Een inclusieve ondernemer draagt bij aan integratie, verbinding en kansengelijkheid in de samenleving. Je draagt dus als ondernemer een steentje bij aan een betere wereld door mensen met een achtergestelde positie een kans te bieden op de arbeidsmarkt. 

Bovendien heeft het bevorderen van inclusiviteit ook enorme meerwaarde voor jouw onderneming. Een divers team is een weerspiegeling van de samenleving, waardoor je jouw klanten beter zal begrijpen. Daarnaast is het bewezen dat de mix van verschillende culturen of achtergronden bijdraagt aan de groei van creativiteit en innovatie. Deze twee vaardigheden zijn van enorm belang voor iedere onderneming, vooral met het oog op onze dynamische toekomst. De verschillende perspectieven van je werknemers zullen jouw bedrijf en de wereld een stapje verder in de juiste richting zetten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie