In deze provincie betalen bedrijven het snelst...

Bart Remmers
Het Nederlandse bedrijfsleven voldoet facturen alsmaar sneller, alleen grote bedrijven betalen facturen van het MKB langzamer.

Dat blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In de eerste helft van 2018 betaalden bedrijven in Nederland hun facturen gemiddeld na 39,9 dagen. Dat is een halve dag sneller dan een jaar geleden. Daarentegen worden facturen van kleinere bedrijven gericht aan grote bedrijven steeds langzamer betaald.  

Het algehele Nederlandse bedrijfsleven heeft in de eerste jaarhelft van 2018 facturen een halve dag sneller voldaan dan in dezelfde periode een jaar gelden. Toch is er momenteel wel een lichte toename te zien in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2018 zijn facturen gemiddeld na 40,5 dagen betaald.

Horeca koploper in snel betaalgedrag

Op sectorniveau valt in de Graydon Barometer Betaalgedrag af te lezen dat facturen in de Horeca met 39,5 dagen momenteel het snelst betaald worden. Daarna volgen de Winning van delfstoffen met 39,6 dagen en de Vastgoed met 39,7 dagen.
 
De Transport en Logistiek betaalt facturen met 45 dagen momenteel het langzaamst. In dezelfde periode vorig jaar bungelde de sector ook al achteraan als het gaat betaalgedrag. Toen was IT & Communicatie de sector die het langzaamst facturen voldeed. Het betaalgedrag bedraagt in het tweede kwartaal van 2018 is in deze sector 44,9 dagen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename met een halve dag.

Zeeland het snelst, Flevoland het traagst

Op provinciaal niveau zien we dat facturen in Zeeland, gemiddeld het snelst worden betaald. Met 39,7 dagen worden facturen in deze provincie wel ruim een dag langzamer voldaan dan in het tweede kwartaal van 2017. De traagste betalers bevinden zich momenteel ook weer in de provincie Flevoland (42,4 dagen). In deze provincie is een toename te zien met ruim een halve dag in vergelijking met een jaar eerder.  

Alle provincies laten in meer of mindere mate een toename zien van het aantal betaaldagen. De grootste toename in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar is te zien in de provincie Groningen waar de betaaltermijn met ruim 1,5 dag is toegenomen. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart