Illegaal softwaregebruik kost gepakte bedrijven gemiddeld 56.900 euro

Redactie Baaz
Nederlandse bedrijven die betrapt zijn op het gebruik van illegale software, betaalden volgens het BSA in 2007 een gemiddelde schadevergoeding van 56.900 euro. Dit is een stijging van 60 procent ten opzichte van 2006.

In dat jaar betaalden gepakte bedrijven gemiddeld nog 36.000 euro. Deze bedragen zijn exclusief additionele kosten, zoals juridische kosten, imagoschade, omzetverlies en nieuw aan te schaffen legale softwarelicenties. De Business Software Alliance (BSA) is het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software.

"Wanneer organisaties illegale software gebruiken, maken ze inbreuk op de auteursrechten van de makers van de software. BSA neemt in die gevallen namens zijn leden de benodigde en passende juridische maatregelen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "Sommige bedrijven werken overigens met illegale software, zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Zeker bij fusies, overnames en explosieve groei verliezen veel bedrijven het overzicht over de gebruikte software en de licenties. Ook komt het geregeld voor dat medewerkers zelf software installeren op de bedrijfscomputer, zonder dat het management dat weet. Het management blijft echter altijd aansprakelijk voor de aanwezige illegale software binnen een organisatie. Het is dus belangrijk dat het management zorgt voor goed software- en licentiebeheer binnen het eigen bedrijf."

Uit onderzoek dat IDC vorig jaar verrichtte in opdracht van de BSA, blijkt dat in Nederland 29 procent van alle pc-software illegaal is. IDC is een van de meest gerenommeerde marktanalyse- en adviesbureaus op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie ter wereld. IDC berekende ook dat wanneer dit percentage in de komende vier jaar met tien wordt verlaagd, dit een sneeuwbaleffect zal hebben op de economie. Volgens het onderzoek levert een verlaging van tien procent in Nederland 3.408 extra banen op, 439 miljoen euro aan extra belastinginkomsten en ruim 1,2 miljard euro aan extra bestedingen aan IT. Het gevolg is een groei van de Nederlandse economie met 1,6 miljard euro.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie