IKEA gaat meubels leasen

Jordi Smit
Meubelgigant IKEA lanceert een experiment met een bijzonder concept: meubels leasen. Vanaf deze maand test de meubelgigant zijn nieuwe leaseconcept in Zwitserland, zegt CEO van Inter IKEA Torbjörn Lööf tegen de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

Meubels leasen experiment

Klanten krijgen de mogelijkheid verschillende soorten meubels te leasen. Als de leaseperiode voorbij is, kunnen ze het meubelstuk terugbrengen en iets nieuws meenemen, aldus FT. Volgens Lööf worden de teruggebrachte meubelstukken vervolgens opgeknapt en verkocht. Meubels leasen lijkt dan ook een interessante optie.

IKEA ziet kansen met meubels leasen

In de proefperiode wordt in eerste instantie kantoormeubilair aan zakelijke klanten verhuurd. Maar IKEA denkt dat ook keukens geschikt zouden zijn voor de verhuur. 'Je zou kunnen zeggen dat leasen een manier is om een keuken te financieren', zegt Lööf.

LEES OOK: Ikea: ‘Verwachtingen overstijgen, dát inspireert’

Businessmodel IKEA

De Zweedse meubelketen is bezig zijn businessmodel te veranderen. Zo heeft IKEA naast zijn grote warenhuizen ook kleinere winkels in stadscentra en pop-upwinkels geopend. Ook wil het bedrijf meer inzetten op het hergebruik van meubels en vervangende onderdelen gaan verkopen voor meubels die uit het assortiment zijn.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi