ICT-tips voor ondernemers en zzp’ers

Redactie Baaz
Edwin Hoegen van het Experteam van KPN geeft vijf tips waarmee je snel en eenvoudig de meeste ICT problemen voorkomt.

Zonder eigen IT-medewerker is een computerprobleem niet zomaar opgelost. En dat terwijl de meeste computerproblemen snel en eenvoudig te voorkomen zijn. Volgens Edwin Hoegen van het Experteam van KPN, de persoonlijke computerexperts voor ondernemers en zzp’ers, kunnen ondernemers met onderstaande vijf tips snel en eenvoudig de meest ICT problemen voorkomen

1. Zorg voor een online backup

Veel ondernemers maken nooit of zelden een backup van bedrijfskritische informatie. Bij een systeemcrash, brand of inbraak lopen zij het risico om waardevolle informatie te verliezen, met alle gevolgen van dien. Ook ondernemers die hun backups op bijvoorbeeld een externe harddisk in dezelfde ruimte opslaan als de laptop of pc, lopen dit risico. En dat terwijl het maken van een veilige backup nog nooit zo eenvoudig was als tegenwoordig. Er zijn diverse online backupmogelijkheden waarbij bedrijfskritische informatie automatisch wordt opgeslagen in een goed beveiligd datacenter.

2. Betaal voor een virusscan

Veel ondernemers maken net als consumenten gebruik van de gratis beschikbare virusscans. Deze scans speuren veelal puur op virussen en laten daarbij malware en spyware buiten beschouwing. Zo lopen ondernemers het gevaar dat ze onbewust gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld creditcardgegevens delen met hackers. Een betaalde virusscanner met firewall beschermt hier wel tegen en is echt een must voor de bescherming van zakelijke informatie.

3. Updaten

Besturingssystemen, webbrowsers en programma’s vragen regelmatig om de nieuwste versie of servicepatch te installeren. Stel dit niet te lang uit en update je systemen. De updates zorgen er vaak voor dat je pc en daarmee je informatie beter beveiligd is tegen virussen en andere malware.

4. Synchronisatie

Smartphone, tablet, laptop, ondernemers kunnen tegenwoordig altijd en overal werken. Door het gebruik van verschillende devices worden ook afspraken en gegevens op verschillende plaatsen opgeslagen. Het gebeurt regelmatig dat afspraken of contactgegevens tijdens het synchroniseren worden weggeschreven in plaats van bijgewerkt. Door te zorgen voor een centraal bestand waarin alle informatie wordt verwerkt én door het up to date houden van software, voorkom je problemen tijdens het synchroniseren.

5. Jaarlijkse schoonmaak

Iedereen zou een keer per jaar zijn systeem moeten (laten) opschonen. Bij het downloaden van een programma wordt vaak allerlei software geïnstalleerd die de meeste ondernemers nooit zullen gebruiken. Verwijder deze randsoftware en oude programma’s die nooit meer gebruikt worden en voorkom zo de frustraties van een trage computer. Een drukke ondernemer hoeft dit natuurlijk niet zelf te doen, maar kan daarvoor ook een expert inhuren.

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie