IBM kondigt eerste quantum-veilige systeem aan dat realtime AI voor transactieverwerking op schaal brengt

IBM kondigt eerste quantum-veilige systeem aan dat realtime AI voor transactieverwerking op schaal brengt

Redactie Baaz

IBM z16 integreert zijn IBM Telum-processor zodat klanten AI-inferencing kunnen toevoegen voor realtime inzichten

IBM z16 is het eerste quantum-veilige systeem

IBM (NYSE: IBM) kondigt vandaag zijn next generation IBM z16™ systeem aan met geïntegreerde on-chip AI-versneller voor latentie-geoptimaliseerde inferentie. Dankzij deze nieuwe innovatie kunnen klanten realtime transacties analyseren. Denk hierbij aan creditcard-, gezondheidszorg- en financiële transacties. IBM z16 is speciaal ontworpen om bescherming te bieden tegen bedreigingen die in de nabije toekomst kunnen worden gebruikt om de huidige encryptietechnologieën te kraken.

Innovaties van IBM, zoals de IBM z16, hebben decennia lang de technologische ruggengraat van de wereldeconomie gevormd. Het moderne IBM systeem van vandaag staat centraal bij hybride cloud-omgevingen en wordt gebruikt door tweederde van de Fortune 100 bedrijven. Maar liefst 45 van 's werelds top 50 banken, 8 van de top 10 verzekeraars, 7 van de top 10 wereldwijde retailers en 8 van de top 10 telco’s maken gebruikt van het platform voor het uitvoeren van hun meest belangrijke workloads. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Celent, ‘Operationalizing Fraud Prevention on IBM Z’, blijkt dat IBM 70% van de wereldwijde bancaire transacties verzorgt.

"IBM is de standaard voor transactieverwerking die zwaar beveiligd moet zijn. Dankzij de IBM z16 zijn onze klanten beter gepositioneerd om hun beslissingssnelheid te verhogen met inferentie precies daar waar hun bedrijfskritische data zich bevindt," aldus Ric Lewis, SVP, IBM Systems. "Dit opent enorme mogelijkheden en is een ‘game changer’ voor betere klantenervaringen en krachtigere zakelijke resultaten.”

Realtime AI met nieuwe gebruiksmogelijkheden en toepassingen

Financiële instellingen wereldwijd worstelen met de gevolgen van frauduleuze transacties. Volgens een nieuwe studie van IBM en Morning Consult "2022 IBM Global Financial Fraud Impact Report" is creditcardfraude de meest voorkomende type fraude onder consumenten. Bovendien vonden de respondenten dat banken en betaalnetwerken de meeste verantwoordelijk hebben als het gaat om het voorkomen van fraude. Echter was het tot nu toe nog niet mogelijk om deep-learning modellen op schaal in realtime uit te laten voeren vanwege latency problemen. Hierdoor worden fraude detectiemodellen op slechts minder dan 10% van hoge volume transacties uitgevoerd, met als gevolg dat een aanzienlijk deel van de fraude onopgemerkt blijft.

IBM z16 brengt AI-inferencing op unieke wijze samen, via de IBM Telum-processor, dankzij de zeer veilige en betrouwbare hoge volume transactieverwerking. Met het IBM z16 systeem kunnen banken 300 miljard inferentietransacties per dag analyseren met slechts één milliseconde van vertraging. Voor consumenten kan dit betekenen dat ze minder tijd en energie hoeven te besteden om frauduleuze transacties op hun creditcard af te handelen. Daarentegen kan het voor handelaren en kaartuitgevers betekenen dat zij zich geen zorgen meer hoeven te maken dat consumenten gefrustreerd raken door foutieve weigeringen of dat transacties naar andere kaarthouders gaan.

Het controleren van andere bedreigingen, zoals belastingfraude en georganiseerde winkeldiefstal, zijn een uitdaging voor overheden en bedrijven. Realtime betalingen en alternatieve betalingsmethoden zoals cryptovaluta's verleggen de grenzen van de traditionele fraude detectie technieken. De nieuwe technologie van IBM z16 kan de nodige voordelen bieden, zoals:

  • Goedkeuring van leningen: snellere goedkeuring van zakelijke of consumentenleningen;
  • Clearing en schikking: bepaal welke handelingen en/of transacties een mogelijk hoog risico hebben vóór schikking;
  • Federatief leren voor detailhandel: ontwikkel betere risicomodellen tegen fraude en diefstal.

Data beveiligen met het eerste quantum-veilige systeem van de industrie

In een hybride cloud-omgeving, inclusief on-premises en publieke cloud-resources, is het cruciaal om bescherming te hebben tegen de huidige dreigingen. Voortbouwend op IBM-technologieën zoals pervasieve encryptie en confidential computing, brengt IBM z16 cyber resiliency een stap verder met behulp van quantum computing door data te beschermen tegen toekomstige dreigingen. IBM z16 is het eerste quantum-veilige systeem in de industrie en wordt ondersteund door lattice-based cryptografie, een nieuwe benadering voor het bouwen van veiligheidsprimitieven, die gegevens beschermt tegen huidige en toekomstige bedreigingen. Met IBM z16 quantum-veilige cryptografie kunnen bedrijven hun applicaties en gegevens vandaag al klaarmaken voor de toekomst.

Met Secure Boot kunnen gebruikers ervan op aan dat kwaadwillenden geen malware in het opstartproces kunnen injecteren om het systeem tijdens het opstarten over te nemen. IBM z16 klanten kunnen hierdoor hun cyberweerbaarheid versterken en de controle over hun systeem behouden. Bovendien biedt de Crypto Express 8S (CEX8S) hardware securitymodule, klanten zowel klassieke als quantum-veilige cryptografische technologie. De veilige opstart- en quantum-veilige cryptografie van IBM z16 kan klanten helpen toekomstige quantum gerelateerde bedreigingen aan te pakken.

Moderniseren voor hybrid cloud

IBM heeft de afgelopen drie jaar aanzienlijke investeringen gedaan om open-source technologie op de IBM zSystems te omarmen en een gemeenschappelijke developer experience op te zetten in de hybride cloud. Deze oplossingen zijn ontworpen om onze klanten te helpen met hun bestaande IT-infrastructuur, cloud en applicaties. Dit terwijl ze de flexibiliteit hebben om cloud native workloads uit te voeren, te bouwen, te beheren en te moderniseren op de architectuur van hun keuze.

Recente aankondigingen op het gebied van de hybrid cloud zijn:

  • IBM Z en Cloud Modernization Stack: om klanten te helpen de wendbaarheid te vergroten en hun transformatie te versnellen, met inbegrip van ondersteuning voor populaire open source-projecten;
  • IBM Z en Cloud Modernization Center: een digitale voordeur naar een breed scala van tools, training, resources, ecosysteempartners en sectorspecifieke expertise van IBM Consulting om IBM zSystems klanten te helpen bij het versnellen van de modernisering van hun toepassingen, data en processen in een open hybride cloud-architectuur;
  • Op maat gemaakte passende prijzen: een full-stack aanpak waarmee klanten snel kunnen reageren op veranderingen;
  • Brengen Anaconda naar Linux op Z: breng populaire data wetenschappelijke frameworks en bibliotheken naar bedrijfsplatforms, die een data science user experience over de hybride cloud verstrekken;
  • Gestroomlijnde ondersteuning: IBM Technology Support Services biedt ondersteuning aan IBM z16 klanten voor turnkey-ondersteuning om ongeplande onderbrekingen te voorspellen en te voorkomen. Versnel daarnaast technische services en profiteer van hybride technologische omgevingen.

IBM z16 is het resultaat van co-creatie met honderden mensen van meer dan 70 klanten. IBM z16 zal algemeen beschikbaar zijn op 31 mei 2022.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie