Horeca in opspraak tegen hogere toeristenbelasting

Jordi Smit
De horeca in Nederland springt op de bres tegen de hogere toeristenbelastingen die momenteel worden gehanteerd. Het roept gemeenten daarom op te stoppen met de verhogingen.

Hoogte toeristenbelasting

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meent dat de belasting vaak wordt gebruikt om de kas te spekken, terwijl de belasting daar in de ogen van de branchevereniging niet voor is bedoeld. De directeur van de organisatie, Beljaarts, wil juist dat de opbrengsten worden geïnvesteerd om dorpen en steden mooi, schoon en overlastvrij te houden. 'Deze vorm van belasting is ooit ingevoerd als een kleine bijdrage van de toerist aan de gemeente waar hij verbleef', vertelt hij aan de NOS. 'Inmiddels lijkt de toeristenbelasting echter een snelle manier geworden voor gemeenten om de begroting te dichten. Dit is natuurlijk niet meer uit te leggen.'

Besteding toeristenbelasting

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de opbrengsten de afgelopen tien jaar behoorlijk zijn gestegen: van 131 miljoen naar 294 miljoen euro. De horeca ziet graag dat gemeenten hen meer betrekt bij de beslissingen over de hoogte en besteding van de belastingen.

LEES OOK: Ondernemers goed voorbereid op belastingaangifte

Toeristenbelasting in grote gemeenten

De directeur wijst bovenal naar de gemeenten waar de toeristenbelasting fors wordt verhoogd, zoals Zaanstad, Amsterdam en Almere. Gemiddeld rekenen gemeenten nu € 2,70 per persoon per nacht. Bovendien is Beljaars voorstander dat verhuurders op websites als Airbnb gaan meebetalen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi