Hoeveel koffie je drinkt is genetisch bepaald
Hoeveel je drinkt wordt bepaald door je genen

Hoeveel koffie je drinkt is genetisch bepaald

Redactie Baaz
De hoeveelheid koffie die je drinkt, heeft niets met stereotypes of vakgebieden te maken. Het zit in je genen, blijkt uit onderzoek.

Verklaring

Uit het onderzoek blijkt dat er zes nieuwe genetische varianten zijn gevonden die geassocieerd worden met de hoeveelheid koffie die iemand consumeert. Volgens de onderzoekers verklaren deze varianten waarom sommige mensen heel veel koffie nodig hebben en anderen van alleen de geur al gaan stuiteren.

Onderzoek

In het onderzoek bestudeerden de onderzoekers 2,5 miljoen genetische varianten, van meer dan 120.000 mannen en vrouwen. De analyses van de genen werden vergeleken met de hoeveelheid koffie die de participant drinkt. Hiermee werd ontdekt dat de verschillen in de gewoonten overeenkomen met de genvarianten. Het was al bekend dat deze genen gerelateerd zijn aan onze reactie op cafeïne. Het blijkt dat sommige varianten van deze genen positief reageren op de cafeïne, als een soort van beloning, waar anderen dit niet doen. Bij de laatste groep wordt de cafeïne langzamer of sneller verwerkt door het lichaam, waardoor ze andere reacties krijgen op koffie.

Volgende stap

Toch is niet alles met dit onderzoek gezegd: het verklaart slecht 1,3 procent van ons gedrag op het gebied van koffiedrinken. Dit is ongeveer evenveel als dat genen over gewoonten als roken en drinken zeggen. Cultuur zou ook een grote invloed zijn op de mate van koffieconsumptie. Leider van het onderzoek, Marilyn Cornelis, zegt dat deze resultaten pas het begin zijn. 'De volgende stap is uitzoeken wie er het meeste voordeel heeft van koffie.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie