Hoe maak je een magazijn veilig?

Hoe maak je een magazijn veilig?

Redactie Baaz

Het is belangrijk om van je magazijn een veilige en gezonde werkomgeving te maken. Zo dring je het aantal bedrijfsongevallen terug én zorg je ervoor dat je met een gerust hart de arbeidsinspectie en bezoekers kunt ontvangen. In dit artikel vind je acht tips om je magazijn veiliger te maken.

 

1. Breng de risico's in kaart

Begin met het in kaart brengen van alle risico's en potentieel gevaarlijke situaties. Dit doe je door samen met je collega's een rondje te lopen door het magazijn. Noteer wat jullie tegenkomen en probeer direct te brainstormen over een geschikte oplossing. Maak aan de hand van alle risico's (en mogelijke oplossingen) een rapport en plan van aanpak.

Tip: let ook goed op de veiligheidseisen die de arbeidsinspectie heeft opgesteld voor magazijnen. 

2. Belijning en verkeersborden

Zorg voor een belijning op de grond en hang verkeersborden op. Zo is het zowel voor het personeel als voor bezoekers duidelijk welke veiligheidsregels gelden. Probeer een goede scheiding te maken tussen heftrucks en voetgangers. Uiteraard is het tevens erg belangrijk om aan te geven waar de nooduitgangen zich bevinden. Houd de nooduitgangen altijd vrij.

3. Veiligheidsregels

Maak een lijst met veiligheidsvoorschriften en hang deze op in het magazijn. Neem in de veiligheidsvoorschriften ook het gebruik van beschermingsmiddelen (zoals handschoenen en een helm) op. Wijs ook bezoekers en personeel van andere afdelingen op de regels voordat zij het magazijn betreden.

4. Stootkussens op de stellingen

Bescherm je magazijn stellingen tegen aanrijdingen en andere ongelukken door stootkussens aan te brengen. Voorkom dat een stelling kan omvallen door hem op de juiste manier te monteren.

5. Zorg voor een goede vloer

Door te kiezen voor het juiste materiaal (zoals epoxy) voorkom je dat er gaten en scheuren in de vloer ontstaan. Gaten en scheuren zien er niet alleen minder fraai uit, ze zijn ook potentieel gevaarlijk. Je wilt immers niet dat mensen kunnen struikelen of dat materiaal vast kan blijven zitten in een gat.

Tip: investeer in een kwalitatief goede vloer. De vloer van het magazijn krijgt namelijk veel te verduren!

6. Onderhoud

Onderhoud alle onderdelen van het magazijn goed. Denk hierbij aan de bovengenoemde vloer, maar ook aan de heftrucks en andere machines. Laat alles regelmatig inspecteren en tijdig repareren indien nodig.

7. Biedt een opleiding aan

Biedt het personeel diverse opleidingen aan waarmee je de veiligheid op de werkvloer vergroot. Zo is het van belang dat het personeel een heftruckchauffeur-certificaat behaalt, maar is ook het volgen van EHBO-cursussen altijd een goed idee. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan kan het team in ieder geval snel en adequaat reageren.

8. Houd het magazijn netjes en opgeruimd

Tot slot is een magazijn dat netjes en opgeruimd is, een stuk veiliger dan een magazijn waar alles door elkaar ligt. Je zult namelijk minder snel vallen of een ander ongeluk hebben als alles netjes op zijn plek ligt. Zorg direct voor een goede hygiëne op de werkvloer. Zo bied je je personeel een fijne en gezonde werkomgeving.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie