Hoe is het met jouw pensioenkennis gesteld?

Hoe is het met jouw pensioenkennis gesteld?

Redactie Baaz

Oudere mensen maken zich soms nogal zorgen over hun gespaarde centen waar zij hun hele leven voor hebben gewerkt. Logisch ook wel. Maar hoe zit het met jouw pensioen gesteld? Voor veel mensen is het een ver-van-mijn-bedshow. Ze vinden het saai en het duurt nog lang. We hebben het dan met name over mensen in de leeftijdscategorie waar het pensioen nog mijlen ver afstaat van hun pensioengerechtigde leeftijd. En toch is het verstandig om wél op de hoogte te zijn van het pensioenstelsel. Wil je jouw pensioenkennis bijspijkeren? Lees dan verder!

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

In Nederland is ons pensioen goed geregeld. Zo is er de AOW en er is een pensioen dat je via je werk opbouwt. Dat werkte lang prima. Maar de afgelopen jaren is er veel veranderd in de economie, op de arbeidsmarkt en in onze samenleving. Daardoor kan het huidige pensioenstelsel zijn beloftes de afgelopen jaren niet goed meer nakomen. Zelfs als het goed gaat met de economie. Dat is natuurlijk voor niemand goed. Daarom komen er nieuwe regels voor het pensioen dat je samen met je werkgever opbouwt.

Welke pensioenregels blijven hetzelfde?

Als werknemer blijf je samen met je werkgever geld opzij zetten voor later. Ook ben je er zeker van dat je een pensioen krijgt. Zelfs als je met pensioen gaat wanneer het economisch slecht gaat of wanneer je ouder wordt dan gemiddeld. Risico’s blijven we dus samen delen; tussen jong en oud, werknemer en werkgever. Het doel is dat het huidige niveau voor het pensioen haalbaar blijft.

Wat verandert er?

Het wordt duidelijker wat je aan geld inlegt, wat je daarmee aan vermogen opbouwt en wat je daarvoor straks aan pensioen kunt verwachten. Ook is het pensioen straks beweeglijker. Het gaat eerder omhoog als het economisch beter gaat, en ook omlaag, als het economisch slechter gaat. Kortom, een pensioen dat dus meebeweegt met de economie.

Jaarruimte berekenen loont

Er zijn ook mensen die geen of te weinig pensioen opbouwen, bijvoorbeeld omdat ze zelfstandig ondernemer zijn. Daarom moet je als zelfstandig ondernemer zelf iets regelen, want anders kun je op pensioengerechtigde leeftijd alleen rekenen op een AOW. Toegegeven, het is niet verplicht om iets te regelen, maar slim is het wel. Je kunt namelijk profiteren van de zogeheten fiscale jaarruimte. Dit is het bedrag dat je met een belastingvoordeel mag reserveren voor je pensioen. Laat daarom geen geld liggen en ga jouw jaarruimte berekenen op de website van brightpensioen.nl. Hoe eerder je start, hoe beter je er straks voorstaat. Succes!

Foto door Monica Silvestre

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie