Hoe Guy van Neck de kennismarkt bestormt

Hoe Guy van Neck de kennismarkt bestormt

Redactie Baaz
Hij was van plan om profvoetballer te worden en niet verder te studeren. Het leven laat zich echter niet regisseren, zo blijkt. Guy Van Neck behaalde in plaats daarvan drie masters en een MBA, waarna hij in 2015 het bedrijf MobieTrain – met gelijknamig leerplatform – oprichtte. We spreken de CEO over zijn drijfveren, hang naar innovatie en toekomstambities.

Van Neck heeft ruim 9 jaar ervaring in het verrichten van marktonderzoek, mystery shopping en  klantbeleving. “Bij zowel retail als hospitality kwam ik geregeld in aanraking met goed opgeleide managers, terwijl het de mensen die in de winkel stonden vaak ontbrak aan toereikende training. Gek natuurlijk, want de medewerkers die in direct contact staan met de klant zijn toch het visitekaartje van een organisatie. Ik wilde voor hen en alle beroepen waar mensen moeilijker te bereiken zijn een schaalbare en op maat gemaakte oplossing te creëren. Uit dit verlangen is MobieTrain ontstaan.”

Leren ‘in the flow of work’

De bedrijfsnaam onthult misschien al het tipje van de sluier, maar we zijn uiteraard benieuwd naar de toelichting van Guy. “MobieTrain is een leerplatform waarmee medewerkers waar en wanneer ze maar willen hun kennis kunnen bijschaven, op de eigen smartphone of bijvoorbeeld op een tablet. We maken daarbij gebruik van microlearning, oftewel korte opleidingsmodules van vijf tot zeven minuten, waarmee we het leren behapbaar maken in een tijd waarin iedereen steeds meer en sneller moet. Spelelementen en ingebouwde retentietechnieken zorgen ervoor dat leren leuker wordt en de kennis beter blijft hangen.”

400 procent omzetgroei

“Al voor de pandemie bleek dat de traditionele leer-en trainingsmethoden lang niet altijd aansluiten op de moderne werknemer die vaak maar een paar minuten per dag heeft om bij te leren. De coronacrisis maakte digitalisering binnen bedrijven tot een must: hoe houd je je werknemers op de hoogte als ze thuiswerken en daardoor nauwelijks nog aanwezig zijn op de werkvloer?”

Toch focust Van Neck zich met MobieTrain juist op de grote groep medewerkers in de frontlinie. “Kantoormedewerkers en thuiswerkers hebben vaak een grotere mix van opleidingsmogelijkheden via instructiefilmpjes of bijvoorbeeld een online seminar. Om het leren inclusiever te maken is het van belang ook frontliniemedewerkers te bereiken met een goed opleidingsaanbod. Denk aan winkelpersoneel, maar ook verplegers in de zorg of vrachtwagenchauffeurs.”

De oplossing slaat aan; zo wist MobieTrain het afgelopen jaar de omzet te verviervoudigen en het klantenbestand te verdubbelen.

De USA als voedingsbodem voor een growth mindset

Het fundament voor dergelijke groei legde Van Neck wellicht jaren geleden al. Voor zijn MBA – die hij in 2014 behaalde aan de Chicago Booth Business School – reisde Guy af naar de Verenigde staten.

Hier werd MobieTrain vertaald van concept tot concreet product. De tijd aldaar gebruikte de CEO om onder meer een internationaal netwerk op te bouwen en zijn financiële kennis verder uit te diepen. Daarnaast werd ondernemers aangeleerd groter te denken en doen dan in zijn thuisland België; één van dé redenen waarom Guy dit overzeese avontuur is aangegaan.

“Ik wist dat ik aan een topinstituut wilde studeren”, aldus Van Neck. “Tegelijkertijd is het groot durven denken en dromen ook typisch Amerikaans. Ik word enorm enthousiast van de zoektocht naar nieuwe methodes voor innovatie en wil mezelf op ieder vlak blijven uitdagen, of het nu gaat om sport of ondernemerschap. Daar sluit de “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” mentaliteit die je in België – en uiteraard ook Nederland – terugvindt niet altijd even goed bij aan. Die energie en de lessen van toen neem ik vandaag de dag in mijn werkzaamheden voor MobieTrain nog altijd mee.”

Nationale Politie en Gemeente Rotterdam in Nederland

Die werkzaamheden vonden al vrij snel plaats voor klanten van over de landsgrenzen heen. Volgens Guy is dit proces vrij organisch verlopen. “Ik ben er voor de volle 100 procent van overtuigd dat mobile- en microlearning fundamenteel zijn voor de toekomst van het leren. We deden daarom mee aan startupcompetities, waren te vinden op allerlei conferenties en gaven een groot aantal demo’s. Eén van onze allereerste klanten kwam uit het Midden-Oosten en inmiddels is het merendeel van onze grote klanten internationaal. Vaak gaat het dan om retailers als Decathlon en Timberland, maar ook wordt gewerkt met logistieke bedrijven en overheidsinstanties. We betraden in november vorig jaar de Nederlandse markt, waar we al werken voor de Nationale Politie Nederland en de Gemeente Rotterdam.”

Wat betreft de toekomst durft Van Neck – zeker na het onlangs binnenhalen van vier miljoen euro in de meest recente financieringsronde – groot te dromen. “We staan pas aan het begin van onze missie om leren toegankelijk te maken voor alle medewerkers. Uiteindelijk komen we tegemoet aan een nood die zich niet tot één enkele markt of land laat beperken. De ambitie is om uiteindelijk wereldwijd de norm voor mobiel leren te bepalen.”

“Beperk je niet tot de gebaande paden”

We vragen Guy tot slot naar advies voor andere ondernemers die bezig zijn met het opschalen van hun bedrijf of een expansie naar het buitenland. Aan de uitgebreidere uitleg gaat een kort en bondig antwoord vooraf: “Maak je huiswerk en blijf alert op nieuwe kansen.”

Van Neck wijdt uit: “Sommige startups willen zelf te veel doen. Voor het Midden-Oosten werken we met partnerships. Ook bekijken we de kansen op de Amerikaanse markt en laten ons daarbij goed voorlichten. Aan ieder besluit gaat een duidelijke afweging vooraf; de Benelux is voor MobieTrain bijvoorbeeld interessant omdat het daar wat betreft de digitalisering binnen bedrijven heel snel gaat. Ook heb ik bewust een team om me heen verzameld met verschillende nationaliteiten, zo blijf ik met een open blik kijken naar de markt. Doet je bedrijf het goed binnen een bepaalde sector? Doe daar dan wat mee en beperk je niet tot de gebaande paden.”  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie