Hoe Agile is ondernemend Nederland eigenlijk?

Hoe Agile is ondernemend Nederland eigenlijk?

Redactie Baaz
Nederland blijkt volwassener in het werken met Agile dan andere Europese landen. Dit blijkt uit Europees onderzoek, uitgevoerd door Agile transformatiespecialist Wemanity onder 140 mensen uit een Agile-community.

Agile wordt overal ter wereld toegepast, maar uit dit onderzoek van Wemanity blijkt dat Agile in Europa met name populair is onder werknemers in Nederland. Zo ziet meer dan 90 procent van diegene die Agile werken daar de voordelen van in. Ten opzichte van onder meer België waar 75 procent Agile als toegevoegde waarde ziet en Frankrijk met 60 procent.

Verklaring voor de volwassenheid

De volwassenheid van Agile in Nederland is te verklaren de ervaring die Nederlandse respondenten hebben me Agile werken. De meeste Nederlandse teams die Agile werken, doen dit gemiddeld al tussen de vijf tot tien jaar. Nederland wordt hierin op de voet gevolgd door de Fransen. In België werkt de grootste groep pas één tot twee jaar Agile.

De volwassenheid van Agile in Nederland is mede te verklaren door de persoonlijke kennis met Agile die in Nederland hoog blijkt te zijn. Nederlanders die Agile werken geven zichzelf gemiddeld afgerond een acht wat betreft het hebben van persoonlijk kennis, tegenover een zeven in bijvoorbeeld Frankrijk en België.

Factoren die Agile kunnen tegenwerken

Een andere verklaring is het feit dat het al door 19 procent van alle Nederlandse teams wordt gebruikt, en niet meer alleen wordt toegepast door IT-teams. Tegenover Frankrijk waar maar acht procent van alle teams Agile werkt en bij 40 procent van de bedrijven Agile alleen toe wordt gepast bij IT-afdelingen. In België is de volwassenheid nog verder te zoeken, het merendeel van de respondenten geeft aan dat Agile nog niet wordt toegepast. Daarentegen wordt Agile hier wel steeds vaker overwogen.

Ondanks dat de volwassenheid hoog is, zijn er wel bepaalde factoren die Agile kunnen tegenwerken. In Nederland wordt met name het missen van managementsupport genoemd. In Frankrijk is dit het missen van ervaring met Agile methoden en in België is dit vooral dat de visie van een bedrijf niet past bij de Agile principes.
 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie