Het NK Schoenpoetsen tijdens de Amsterdam Super Trunk Show

Het NK Schoenpoetsen tijdens de Amsterdam Super Trunk Show

Redactie Baaz

Een Nederlands Kampioenschap in schoenpoetsen… We horen het je denken: ‘Bestaat dat echt?’.

Jazeker en het werd vorig weekend niet eens voor de eerste keer gehouden. Op zaterdag 1 oktober vond het tweede NK Schoenpoetsen plaats tijdens de Amsterdam Super Trunk Show. Tijdens dit evenement van The Shoe Care Shop  en Shoegazing streden drie finalisten om de titel ‘Beste Schoenpoetser van Nederland’.

Bij het NK Schoenpoetsen, dat in samenwerking met het luxe schoenverzorgingsmerk Saphir Médaille d’Or en exclusief distributeur Dumco werd gehouden, gingen drie fervente schoenpoetsers de strijd met elkaar aan in de Vondelkerk in Amsterdam.De uitdaging was om in twintig minuten zo veel mogelijk glans op een nieuwe schoen van Loake  te poetsen, waarbij slechts twee soorten was van Saphir mochten worden gebruikt en daarnaast een borstel en poetsdoeken. Voor de vakjury, onder andere bestaande uit Bas van Exter van The Shoe Care Shop, Jesper Ingevaldsson van Shoegazing en journalist en schoenliefhebber Yvo van Regteren Altena, was er een duidelijke winnaar en dat was voor de tweede keer op rij: Theo Frijn van Shoespa Amsterdam. ‘De jury was onder de indruk van de resultaten,’ vertelt Bas van Exter. ‘maar er was duidelijk één schoen die eruit sprong, die van Theo. De diepte van de shine en de verbinding tussen neus- en hielstuk waren geweldig.’.

'Het NK Schoenpoetsen is overigens slechts een onderdeel van dit groots opgezette event.' vervolgt Van Exter. 'Wij hebben geweldige schoenmerken uit heel Europa en zelfs Japan bereid gevonden naar Amsterdam te komen voor de trunk show en hebben daar nog een aantal mooie stijlpartners aan toe kunnen voegen.' Een greep uit de line-up schoenmerken: Edward Green kwam over uit Engeland via The Hand, die verder ook merken als Gaziano & Girling en Maison Corthay meenam. Sklolyx uit Zweden met hun eigen merk en TLB Mallorca en Yanko. Uit Azië waren de merken Bridlen, CNES en Acme aanwezig. Dat aangevuld met stijlpartners NEW TAILOR, Amidé Hadelin, YVRA en Travelteq, en samengebracht in de prachtige Vondelkerk, maakte het een dag vol luxe.

De Super Trunk Shows worden jaarlijks door Shoegazing – één van de grootste blogs ter wereld over klassieke schoenen – in zowel Stockholm als Londen georganiseerd. Met in Londen ook het WK Schoenpoetsen. Van Exter is vaste bezoeker en groot fan van de buitenlandse edities. Hij vond in 2020 dat het tijd was om dit event ook in Nederland te houden en heeft Jesper Ingevaldsson, de man achter Shoegazing, overtuigd om de show samen in Amsterdam te organiseren. 'Wij zijn zelf een online winkel in schoenverzorging en zijn, mede door onze schoenpoetswerkplaats, veel met mooie schoenen bezig. Er zijn in Nederland helaas nog maar te weinig winkels met mooie kwaliteit schoenen en dat is zonde,' zegt Van Exter. 'Wij willen onze klanten, en alle andere Nederlandse mannen, graag laten zien wat er allemaal op de markt is. En natuurlijk willen we ook direct uitleggen hoe je die schoenen moet verzorgen, dat is onze expertise tenslotte.'

Een prachtige locatie, leuk publiek met veel gepoetste schoenen, enthousiaste reacties van bezoekers en standhouders was deze editie, na de eerste in 2020 weer ontzettend geslaagd.‘ vertelt een tevreden Van Exter, ‘Ik heb in Nederland nog nooit zoveel goed gepoetste schoenen bij elkaar gezien. Blij en trots dat het weer gelukt is en ik kan nu al niet wachten op de volgende editie!’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie