Het mkb gaat de overheid meer geld kosten
Verwachte verlies: 200 miljoen euro

Het mkb gaat de overheid meer geld kosten

Redactie Baaz
De kredietgaranties die de staat voor het mkb verzorgt, zullen meer verlies opleveren dan verwacht. Sinds het begin van de crisis (2008) zal de overheid minstens tweehonderd miljoen euro verlies draaien op de regeling.

Dat meldt het Financieele Dagblad maandag. Nooit eerder waren de verliezen zo groot. Hoewel de overheid in de economische zware tijden van 1993 en 1994 ook al respectievelijk 21,6 miljoen en 19,4 miljoen euro aan de banken kwijt was voor kredietgaranties, lopen de verliezen in de huidige crisis hoog op. Sinds de crisis haar eerste schaduw over de Nederlandse economie wierp, steeg het verlies van 3,5 miljoen euro naar 40,9 miljoen euro. De schatting voor dit jaar was een verlies van 73 miljoen euro, maar minister Maxime Verhagen van EL&I heeft al laten weten dat die verwachting omhoog moet worden bijgesteld.

Met de BMKB-regeling, zoals de kredietgarantie officieel heet, compenseert de staat banken die leningen verstrekken aan mkb-bedrijven. Deze ondernemingen hebben vaak te weinig zekerheid om een lening bij een bank los te krijgen. De staat springt bij met een garantie op krediet om bedrijven toch een bestaanskans te geven.

Dit jaar wordt er ongeveer één miljard aan nieuwe garantie afgegeven. Het FD meldt dat ruim tien procent van de bedrijven met een BMKB-garantie eind vorig jaar geen rente en aflossing meer betalen. Het mkb is sterk afhankelijk van banken. MKB-Nederland en de Rabobank, samen goed voor de helft van de garanties, willen dat de regeling wordt uitgebreid. Als proef heeft Maxime Verhagen de regeling opengesteld voor niet-banken, meldt de krant. Voorlopig betekent dat meer kosten voor de staat, maar de minister heeft de Tweede Kamer beloofd om de regeling op korte termijn kostendekkend te maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie