Het belang van veiligheidskleding op het werk

Het belang van veiligheidskleding op het werk

MVO
Redactie Baaz

Alles over veiligheidskleding

De juiste werkkleding of bedrijfskleding dragen is van groot belang. Dit dient namelijk ter bescherming wanneer je bijvoorbeeld aan het bouwen bent, maar zorgt ook voor een goede zichtbaarheid. Het zorgen voor veiligheid is echter de belangrijkste reden om veiligheidskleding te dragen. De juiste bedrijfskleding dient aan verschillende eisen te voldoen, welke per werkomgeving kunnen verschillen. Zo zijn veiligheidsschoenen van Engelbert Strauss optimaal geschikt om de gevaren en risico’s te beperken die verschillende werkomgevingen met zich meebrengen. Je profiteert hiermee van optimale veiligheid op de werkvloer en kunt veilig bouwen of andere werkzaamheden uitvoeren. Wij vertellen je alles over veiligheidskleding in dit artikel.


Bescherming in diverse omstandigheden

Veiligheidskleding zorgt ervoor dat je werknemers optimaal beschermd zijn tegen weer en wind, maar ook tegen vuil en mechanische invloeden. Ook biedt speciale veiligheidskleding bescherming tegen vlammen, hitte en chemicaliën. Een ander voordeel van werkkleding, is dat het de teamgeest van jouw bedrijf of organisatie sterker maakt. Tevens zorgt het voor een goede zichtbaarheid en verbetering van je merkimago als je professioneel afgewerkte veiligheidskleding hebt.


Passende werkkleding vinden

Hoe kunt je het beste passende kleding vinden als werknemer of voor jouw werknemers? Er zijn hierbij enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het van belang uit te zoeken welk materiaal het meest past bij de werkzaamheden die op jouw bedrijf worden uitgevoerd.  Wil je kleding voor zowel mannen als vrouwen of wil je dit gescheiden houden? Wil je shirts met lange mouwen of korte mouwen? En hoe laat je jouw huisstijl in je veiligheidskleding terugkomen. Er is bijvoorbeeld de optie om shirts te bedrukken, waarbij je voor verschillende technieken kunt kiezen, waaronder borduren. Bedenk goed wat je op de kleding zet en met welk materiaal je dit laat doen. Ook de juiste werkschoenen zijn onmisbaar op de werkvloer of tijdens het bouwen om de voeten optimaal te beschermen tegen vallende objecten.

PBM

Spreken we over veiligheidskleding, dan spreken we ook wel over PBM. Dit betekent ook wel Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Een werkgever kan persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschoenen verplichten op de werkvloer. Ook kunnen er specifieke keurmerken zijn waaraan bijvoorbeeld veiligheidsschoenen aan moeten voldoen. Denk aan het hebben van een stalen neus, antislipprofiel, energie-absorberende hak of garantie tegen val- of stootschade. Ook is het belangrijk dat een bedrijf goed nadenkt over de best passende werkkleding, want zo kan het ziekteverzuim verlaagd worden, wat tevens het bedrijf ten goede komt.


Let goed op de veiligheidsnormering

Als je als werknemer veiligheidskleding koopt, is het zeker aan te raden om goed te letten op de veiligheidsvoorschriften die gelden in jouw beroep of branche. Zo is er altijd wel een lijst te krijgen waarop de geldende veiligheidsnormeringen staan. Je kunt hier precies op zien welke veiligheidskleding voor jou verplicht is en tot hoeverre je zelf veiligheidskleding dient aan te schaffen. Misschien zijn de werkschoenen die je koopt eigenlijk nog steviger en bieden ze meer bescherming dan de minimale normering. Dat is eigenlijk alleen maar goed, want het is van belang om zo veilig mogelijke kleding en werkschoenen aan te schaffen, zodat het risico zo klein mogelijk wordt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie