Helft ZZP’ers doet BTW-aangifte nog geheel handmatig

Helft ZZP’ers doet BTW-aangifte nog geheel handmatig

Redactie Baaz

Bijna de helft van de ZZP’ers doet hun BTW-aangifte nog steeds geheel met de hand. 48,4 procent van de ZZP’ers doet de aangifte geheel handmatig of met hulp van Excel.

Dat blijkt uit onderzoek van Appwatching onder 95 ZZP’ers. Nog geen derde van de ZZP’ers gebruikt een boekhoudprogramma om BTW-aangifte te doen (32,6 procent). Een zesde (15,8 procent) besteedt het doen van de BTW-aangifte uit aan een boekhouder of accountant, komt in de cijfers naar voren.  

Verder blijkt uit het onderzoek dat de ZZP’er ruim 28 minuten over de BTW-aangifte doet. ZZP’ers die geheel handmatig hun BTW aangeven, doen er het langst over: ruim 38 minuten. De groep ZZP’ers die met behulp van een boekhoudprogramma met een elektronische BTW-aangiftefunctie de BTW-aangifte doet, is veel sneller klaar. Zij doen binnen dertien minuten aangifte, een verschil van meer dan 25 minuten.  

Uitbesteden kost alsnog tijd

Zelfs de groep ZZP’ers die het doen van de BTW-aangifte uitbesteedt, is gemiddeld alsnog 32 minuten kwijt. 'We hebben niet gevraagd waaraan ze deze tijd spenderen, maar ik vermoed dat dit komt omdat ze nog bonnetjes en facturen moeten verzamelen om door te sturen naar de boekhouder', legt Steven Houkes, hoofdonderzoeker van Appwatching, uit.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie